Followers

Friday, 25 November 2011

Trip to Tembilahan ( Hari kedua ) - Kaum Kerabat Bugis ;)

Assalammualaikum dan salam sejahtera :)

Kita sambung lagi cerita di Tembilahan, Indonesia k?

Nampak tak kalkulator tu?? HAHA! kak nad laa, berkepit je dengan kalkulator. sebab nak kira duit Indon.. banyak sangat beribu2! susah woh! orang sana hebat2 jugak laa mengire nie kan ?? AWESOME! 

Kat sana makanan suma ade mee.. macam mee megi tu.. karipap dekat malaysia pun kalau kat indon inti nye ade mee .. pelik kan?? tapi tu sume benda baru yang cik panda baru tahu.. kalau tak pegi sana mesti tak tahu.. 

Lepas tu, nak tahu tak harga semua sate2 yang abang cik ibah beli ?? semua nya 147 ribu Rupiah.. 1 cucuk sate bersamaan dengan RM 1 Malaysia.. Mahal kan! huhu.. serius mahal! 

Kami dihidangkan ketam yang besar2! serius! besar sangat! puas kite semua makan! hehe..
ade ketam goreng , ade ketam masak lemak pulak tu..

abg baha dengan anak bongsu dia Ika : ) ika suka sangat ketam..laju je dia makan ketam.
lagi satu ika nie kalau balik Indonesia, dia suka naik beca. , kalau boleh hari2 nak naik beca ! hehe. kelakar lah dia..

Haaa.. petang tu kiteorang jumpe ni! ape ni?? hehehe.. pakcik ni jual
ABC + AISKRIM + KACANG MERAH +  TAPAI..
korang pernah makan tapai ?? tapi ni memang lain, sini ade tapai dengan aiskrim kot! ushooo...

tu nampak tak? yang daun pisang tu dalam dia ade tapai ubi. . pastu yang plastik sebelah tu, itulah ABC nye!
sedap jugak bila makan.. banyak pulak tu kiteorang beli. tak terabes.. ish2... tamak kan? hehe..
 
Nie lah ABc tu... :) 

Nanti kan entry terbaru, Malam pernikahan pulak. :)
wait2 n see tau! hehe

Trip to Tembilahan ( Part 1 ) - Kaum Kerabat Bugis ;)

Assalammualaikum dan salam sejahtera :)

    Haii !! Cik Ibah Panda kembali !! waahh rindu sangat dengan belog nie... atas permintaan Cik Alia one of my followers dan merangkap junior cik ibah di Uitm Segamat :) kak ibah buat entry pasal trip akak ke Indonesia k?! 

Part 1, perjalanan kami dari Kukup ke Tanjung Balai kemudian naik speed bot ke Tembilahan. 
| sempat snap the moment di kukup |
pukul 7 setengah waktu Malaysia, kami dah siap2 sampai kukup...

Kak Nad :) dia pun ade ikut rombongan kami sekeluarga ke Indonesia.. 
| one of my family members , Bakal kakak ipar saya laah niee |  <3

Kalau nak tengok gambar yang selebihnya tu bukak lah Jue Punya Cerita
huhu.. dia salah sorang anak sedara Cik Panda... baru tahu ade anak sedara berdarah bugis , ade jugak blog kan! hehe...

Daa..daaa... Malaysia.... kami semua nak pegi Indonesia ni.. eheee...

Gambar di atas feri, masa ni perjalanan kami dari kukup ke Tanjung Balai :) 
rasa2 nya nak dekat 1 jam jugak baru sampai.. Tanjung balai..
Nampak tak muke kiteorang sume excited.. sebab first time pegi oversea kot! lagi2 nak jumpa sedara mara jauh dari seberang .. suka nye kitaaa! 

Dan.. lagi satu.. bila dah sampai Tanjung Balai.. kiteorang lapo.. huhu.. jumpa pulak pecel lele ( ikan keli ). 
mase ni aku dah terbayang dah ikan keli kat Uitm Segamat ! uishh rindu nyeee kat Yuaitiem tuu<3 hehe.

Okay! cik ibah ta nak banyak songel.. kita teruskan cerita k? 
sampai je Tembilahan, pagi2 hari pertama tu, kiteorang dah rancang nak jalan2 satu Tembilahan tu..
Korang na tahu cik ibah makan ape pagi2 tu?? huhu... Makan goreng pisang free!! tak payah bayar.. pastu ade cili padi kecik2 , kena gigit mentah2 . ... pelik kan.. dekat Malaysia tak pernah lagi makan goreng pisang dengan cili padi mentah2! pedas kot! ta tahan! hehehe... kalau makan dengan sambal kicap pernah laa..

Dekat sana ade Teh Botol... ehee.. Kat Malaysia dah takde macam ni kan?? 

Lepas tu kami semua nak try laa jugak naik Ojek ! hehe.. naik motorsikal pegi pasar.. 

Nampak tak kiteorang kat sana pakai ojek jee.. 

Dekat kedai Bata ni lah cik ibah beli selipar.. hehe.. disebab kan kasot tercabot.. erkk.. HAHA! 
kesian kena pakai selipar pegi Wedding .. orang suma pakai kasot cantik2..

 Nie tengah menunggu Abah beli baju Batik Indonesia.. penat memilih... hehe..
Masa ni jugak laa cik panda beli kain telekung, kain pelikat.. hehe.. :)
banyak jugak lah berbelanja.. abes duit mama .. borong ajee...

Naji , one of my cousin yang gile2. . asik menghilang je dia.. berjalan yek.. 
penat kiteorang carik ko tau! hehe..

Next part 2.. tunggu yek :)

Saturday, 19 November 2011

Doakan kami

Assalammualaikum dan salam sejahtera ..

 | Doakan cik ibah sekeluarga selamat pergi dan balik |

Minggu  ni  macam2  hal berlaku kat diri nie, ishh.. Allah s.w.t je tahu.. sedih memang sedih.. nak menangis dah tak guna kan. sebab dah terjadi  pun ... hurm.. takpe2, takperlu pikir kan.. huhu.. Cik ibah menulis pagi2 ni nak cakap jee, yang cik ibah tak dapat nak online.. dan tak dapat lah nak update post kat blog ni... 

Nina, terima kasih tau, Nina,pasal malam tu sorry susahkan naa, temankan ibah mengangkat barang.... 
Awak, terima kasih jugak tau.. banyak dah susah kan awak. Waeda, eheee... kita jumpa awak dekat bawah SR! heee... sebelom pergi Indon sempat jugak kita jumpe kan.. doakan ibah ehh.. nanti ibah balik sini ibah jumpa waeda lagi..nak bebel banyak2 lagi dengan awak! hehehe.. 

Cik ibah sekeluarga nak pergi Indonesia.. ade kenduri kawen sedara belah abah kat sana.. 
Tak dapat bayangkan bila ke sana.. buat pertama kali cik ibah 'melancong' ke luar negara... walaupun Indonesia.. Bunyinya,macam best kan?! sambil menziarah keluarga di sana, cik ibah dapat laa jalan2 kat sana.. tengok budaya orang sana macam mana.. tetanya2 jugak kan.. macam mana laa orang sana.. sama  ke macam Malaysia ni??

Tembilahan, Riau, Indonesia..

Kepada kawan2 blogger, sorry yek.. ape2 tag nanti akan  dibalas balik apabila cik ibah sampai Malaysia.. Janji! :)

21 /11/ 2011 - 24/ 11/ 2011- jangan rindu Noor Adibah  yek.. hihihi..ade plak orang rindu ko ehh ibah?? 
hehehe.. 

Bila duit Malaysia ditukarkan ke nilai Rupiah, ushoooo...Banyak nye duit! huhu... 

P/S: Jaga diri baik-baik tau... heeee.. R.I.N.D.U dari sini untuk orang disana jee...

Wednesday, 16 November 2011

Akak.. akak ni form 5 ke?

Assalamualaikum..
Macam ni lah bila cik ibah masuk sekolah rendah balik.. 
hehehe :)

Hari selasa 15 / 11/ 2011 aritu, cik ibah pegi sekolah mama.. ada Singing Contest untuk karnival bulan bahasa. Cik Tetra mesti ingat lagi kan, yang aritu cik panda carik lagu karaoke dalam youtube sebanyak 20 lagu tu untuk di download?? ushh, memang lega bila selesai keja2 tu.. cik tetra pun ade tolong2 cari video tu kan.. tak lupa jugak kat cik abang kita tuh.. yang sibuk kerja pun sempat tolong cari2 kan.. terima kasih eh korang.. huhu.. ^^,

Salah sorang dari bebudak ni tanya aku, akak.. akak ni sekolah mana?? akak ..
umur akak bape eh? 18 tahun eh??
akak darjah 5 eh??
( Errkk?? Aku darjah 5?? nampak aku macam sebaya dengan diorang ke?? !)
HAHAHA! kelakar lah budak2 nie, sabo je lah.. ade ke patot dia cakap aku darjah 5..
Nak bodek akak lah kan?? cakap darjah 5 konon.. huhu.. 
Akak ni dah belajar kat Universiti lah adik oiii...

( ade lagi budak ni tanye aku)
akak.. akak ni anak cikgu NORHAYATI ehh??
hurm.. ha'ah laa dik. akak, anak cikgu Yati.. huhu..
nape tanye nie??
Takde pape saje tanye.. ( sambil senyum2.. )

Akak.. akak belajar kat U amek bidang ape??
akak amek bidang Perbankan.. ehh.. Perbankan ?? ape tu kak??
Alaa, yang kire2 duit tu laa adik ... HUHUHU..
( Diorang sume gelak2 suke.. sebab aku cakap, aku belajar kira2 duit.. )
EXCITED BETUL DIORANG NIE! huhu..

WaHHH!! akak nanti jadi GABENOR BANK lah kan??
heh?? huhuhu.. banyak pulak songeh budak2 kecik ni kan..


Teringat pulak dulu2 aku pernah berdiri kat pentas nie..
Nak tau tak adik2 yang kat atas ni nyanyi lagu ape?? huhu.. korang teka lahh...

upenyer diorang nak mintak lagu
Waka- waka yang shakira nyanyi tuu......HAHAHA.. pandai diorang nyanyi lagu bola tuu kan!
aku pun takgeti nak nyanyi.. hehehhee!!! Gudjob lahh dik! ^^,

Tu belom lagi yang lain, ade mintak lagu Party Rock lah... ish2.. cepat2 kot lagunye.. ade yang nyanyi tak kuar suara pun ade... hikhik.. tergelak gelak aku duduk kat tepi pentas tu...

P/s: Sempena karnival bulan bahasa nie...sama 2 lah kita
 " Memartabatkan Bahasa Melayu dan Memperkasakan Bahasa Inggeris "

Monday, 14 November 2011

Ikan Masam Manis Cik Ibah

Assalammualaikum w.b.t

Aku lapo lahh.. haha.. keriuk keriuk perut nie dari tadi.. aishh.. 

so, hari ni lauk aku buat simple sangat! korang nak cuba??
cuba lah.. 

Aku namakan lauk nie, alololo cuwit sour nyee dia... huhuhu  !!

BAHAN-BAHAN (untuk 2-3 orang)

- 2 keping ikan (aku gune ikan merah jee.., sebab takde ikan siakap)
- Serbuk kunyit
- 1 bji bawang besar ( dimayangkan)
- 2 ulas bwg putih  (dimayangkan)
- Halia (lebih kurang 1 inci )
- 3 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 biji cili merah
- Gula
- Garam
- Air
- (mixed vegetables)

Cara-cara
1. Lumurkan ikan dgn serbuk kunyit  dan garam.. 
    (kalau ade tepung berepah  serbaguna lagi senang) hehehe…
2. Tumis bwg besar, bwg putih,dan halia hingga naik aroma dia..
3. Masukkan sos cili, sos tomato,dan sos tiram. Kacaukan..pastu masukkan air sedikit.
4. Masukkan (mixed vegetables) laga benggala merah dan hijau yang dipotong dadu.
    Didihkan kuah tadi agak pekat..
5.Lepastu, boleh dituang kuah @sos tadi ke atas ikan …



Tadaaaa!! Siap.. hiaskan laa ikot hati korang yek.. ;) heeee

Sunday, 13 November 2011

I wonder if you wonder

Assalamualaikum..



Dear heart.. fall in love, not when you're lonely. 
But love when you're ready!

KORANG PERNAH TAK JUMPA SESEORANG YANG BOLEH JATUH HATI PADA DUA ORANG DALAM SATU MASA?? 

AKU CUMA NAK CAKAP SESUATU KAT KORANG 
HIDUP NI MACAM RODA TAU.. BERPUSING..
JANGAN  PERNAH MAINKAN PERASAAN ORANG.. 
NANTI SATU HARI ORANG LAIN AKAN MAINKAN PERASAAN KITA BALIK.. 
MACAM MANA?? KORANG MESTI TAKNAK KAN??

BAIK LELAKI..BAIK PEREMPUAN.. DEDUA SAMA JE.. JANGAN NAK SALAHKAN SATU SAMA LAIN... OKEH..


P/S: Ikhlas dari Cik Panda <3

Saturday, 12 November 2011

Masa kecik kecik dulu korang buat ape ?

Assalamualaikum w.b.t 

KOREK PUNYA KOREK KAT ALBUM FB AYAHMAN AKU TUU.. 

EHH.. TERJUMPA PULAK GAMBAR ADEK SEDARA AKU SORANG NI.. 

LIPSTIK PERTAMA DIA.. 

HAHAHA!!


ALALALA.. TOMEY2.. 
( SORRY EHH KAK IBAH, CURIK GAMBO NIE.. )

MAIN APE TU ?? NAK PAKAI KAN GINCU TU KAT KASOT PULAK YEK?? HUHU

 BARU NAK MENCUBA PAKAI GINCU YEK.. 

TAADAAA!! ^^, CANTIK TAK SAYA??

 KALAU AKU KECIK2 DULU SUKA MAIN MACAM NI.. HEHE.

KALAU TAK MAIN CAMNIE, AKU MAIN CONTENG2 DINDING PULAK.. HAHAHA!

VANDALISMA BETUL LAA BUDAK NI !

Kesian kau

Assalamualaikum.. 
Haii, bloggie ! korang pernah  tak rasa kena  tinggal dengan mak abah korang?? huhu!! 

buat pertama kalinya, abah ngan mama aku pegi JB. tinggal kan aku. 

ade jemputan kahwin katanye.. tapi jemputan nye untuk dua orang.. 

jadi, aku tak boleh nak ikot laah kan??

kesian kat  kau ibah.. huuuu ~
BUAT APE AKU SORANG2 KAT UMAH NIE??

HAH! TAK TAHU. TAK TAHU.

KORANG ADE IDEA TAK???  



Dah terbiasa macam ni. sorang2. ^.^ camni lah agaknya kalau takde ramai adik beradik.

 kalau ade benda alah yang macam  ni kat rumah kan bagus.. bleh main dengan  dia.. huuu~

| ABAH.. BELIKAN IBAH SATU MCAM NIE.. BOLEH ?? |

Friday, 11 November 2011

| SEGMEN | FINAL HOPE, SANTAI BLOGER

Assalamualaikum.. 


   Haii bloggie My Diaries Panda ! alololo, bucuk2.. hehe.. ehh! Tengok tarikh hari ni, 11.11.11 .. Cantik kan! Cik panda rase mesti ramai pengantin yang kat  luar sana pilih tarikh ni kan? Sebab tarikh ni senang ingat! Hehe.. mandai2 je kan cik panda.. eh opcoz lah! Kebanyakan orang yang kawen selalu lupe tarikh anniversary diorang, ehem2! Lagi2.. abah dan mama punye anniversary.. ( alamak,  ape yang cik panda duk pok pek dari tadi! ) hahaha.. 

  Okeh, kembali pada jalan yang benar.. hikhik.. Cik panda mengumumkan! JENG! JENG! JENG! Cewah! Dah macam masuk pertandingan ‘MASTERCHEF ‘ plak kan! Excited lebih nie! Hehehe.. =D Cik panda dengan ini JOIN SEGMEN ! segmen  apekah?! Hah! SEGMEN SANTAI BLOGGER LAAH.. ^^.


P/S: Kalau akak2 , abang2, adik2, makcik2, pakcik2 yang kat luar sana tu baik hati nak join jugak, ehh ape salahnya, KLIK jee BANNER kat atas tu okeh?! Kamsamnida… muah2x!! heeee..


Cik Panda di tag oleh Akmal  untuk join segmen abah.
( eh.. boleh ke cik panda panggil tuan belog segmen santai blogger ni ABAH?? )
heee.. suka2 hati je kan dia nie?? Tak geti malu.. huhu…

Url Cik Panda disebut : http://ibahpanda.blogspot.com

  Di depan bermula dengan ibah, sebab ape yek?? Sebab memang dari kecik saya suka sebut nama dengan menyebut. ‘ibah’… mungkin terbiasa kot  ataupun mungkin dengan nama tu orang akan ingat sampai bila2..
 
   Panda. Herm! Sebab ape panda ni yek?  semuanya bermula dengan pergaduhan mulot dengan sahabat baik cik panda sendiri..  huhu..  ( nak tergelak pulak, bila teringat masa tuh..) Bila tanya2, kenapa aku diberi nama PANDA??  hah. nak tau tak jawapan yang sahabat cik panda bagi??

" haha ! sebab ape ? sebab mula2 kan ibah cakap ibah gajah. gajah tu besar sangat. tak sesuai dgn ibah. sdgkn ibah berisi je tak besar macam gajah je. macam panda. dia berisi n comel. sbb tu nina pggl ibah panda. hee... "

 This answered cannot be seacrh by GOOGLE . but with AINI AMANINA ONLY! heee ~
buat pengetahuan korang nama nie, melekat sampai sekarang dengan ibah..Arwah kakak pon sempat memanggil ibah...Panda..<3 macehh naa...hehehe


Sambil minum kopi pepagi nie,  cik panda tag :
Cik Tetra

Wednesday, 9 November 2011

Kelaparan

Assalamualaikum.. 

Haii bloggie My Diaries Panda.. kepada yang baru bangun tido tu, basuh2 lah muke yek.. hehe =D 
sebelum cik panda menulis, nak tanye nie.. korang dah sarapan?? mesti dah kan??

Adik yang di atas ni, tengah makan ape la kan?? kesian kat diorang.. 

Kalau kita tengok di Malaysia ni, makanan banyak sangat.. Allah turunkan rezeki melimpah ruah...sampaikan kita semua buang makanan yang tidak terhabis tu.. kita tak pikirkan langsung pasal mereka yang sedang kelaparan.. aku perhatikan sekeliling aku, semua nya sihat2 belaka... cukup makan, cukup minum, cukup pakaian, cukup segala galanya.. 
itupun kita merungut... tidak bersyukur ape yang ada.. 

Pernah tak kita terpikir kita akan jadi macam ni??? 


Gambar ni ihsan dari GOOGLE .

Cuba bayangkan kalau korang berada di tempat mereka?? 



Diorang mandi pun dekat luar.. cuba bandingkan kita pulak di sini??? 
korang rase kita nak ke mandi kat luar macam nie??? 

Di Malaysia 

Kalau lah kita boleh hantar kan semua makanan ni untuk mereka yang kelaparan .. 

Buat ape kalau kita kaya, ade orang yang di luar sana, kita tak bantu mereka.. 
bantulah walaupun sedikit.. mungkin  bantuan kita dapat kurangkan beban mereka...


P/s: Sebelum awak semua membuang makanan, 
tolonglah pikirkan pasal mereka yang kelaparan
dan makan lah sampai habis ye.. =D 

PESANAN IKHLAS OLEH cik panda <3 



Yeay! Follower yang ke - 300 !

Assalamualaikum ! 

Heee... hai2.. bloggie My Diaries Panda =D


Heee! yeay! anda BERTUAH ! cewahh.. bertuah laah sangat kan.. 
ehh, ye lah dia dapat jadi follower ke-300 kowt!! 
huhu.. =D!! 
( alala, x de hadiah laa nak kasi.. )  

 TAPI !
....
.....
.....

Tuan Belog My Diaries Panda nak ucap ! 

1st - Terima kasih banyak2! sebab sudi follow belog yang tak seberapa cantik niee.. huhu ( sedih je bunyi nye.. )

2nd - Doakan kesejahteraan tuan belog ni tau. ^^.

3rd - Dengar cite, tuan belog Chahaya tu bakal menjadi seorang pendidik!  waaaahh , nak tau tak! mama dan abah cik panda pon seorang pendidik bangsa!

p/s : T e r i m a   k a s e h  juga kepada semua follower   =D!!
salam sayang untuk semua! heeee <3

Sunday, 6 November 2011

Hasil Lukisan Batrisyia Lokman

Assalamualaikum.. 

Haii. . korang ! aku nak tunjuk sesuatu kat follower 2 blog My Diaries Panda nie.. 
Haaa.. nak tau ape dia?? herm.. 
Nie lah hasil karya lukisan adik sedara aku, Batrisyia Lokman.. 

 Batrisyia Lokman ( Aca ), adek sedara cik panda yang sekarang ni baru je darjah 5. 
dah pandai melukis kartun sweet2 nie kan.. 
| ROMEO & JULIET | 

 Aca, dia ada bakat seni melukis ni.. tak sangka an? adek2 sedara aku mmg pandai melukis.. 
ishh2 x.. tu belom lagi Kisah Si Budak SPM niee.. lagi lahh pandai melukis. 
huhu.. kalau cik panda yang pegang pensil .. nak lukis pun tak geti! ( tak creative langsung! )

okeh. gambar ni bukan Aca yang lukis. ni Along dia yang lukis.. haha Faqihah yang lukis .. ape2pon. 
adek2 sedara akk memang pandai melukis lah kan.. ^^, tersalah pulak. ingat kan aca. upenyer along yek!

 AWESOME ! Aca ! Akak suke lukisan yang nie <3 
Sory akak amek lukisan aca yang ini !! akak simpan eh! huhu

 Dan.. lagi satu ! haha! nie permintaan aku ! 
kak ibah : aca.. aca lukis kan lah untuk akak satu kartun! akak nak tengok.. 
Aca : okeh. aca buat. ( dia pun cari pensil dan kertas lukisan.. ) 

Bape minit lepas tu... aik! siap ade VERSI 1 DAN VERSI 2 ?? ececeh.. untunglahh.. 
aku mintak satu gambar kartun. dia bagi aku dua gambar kartun! 


| Nabihah, Nurin Najihah, Batrisyia dan Faqihah | 
Masa ni mereka pergi Universal Studio dengan Bak mereka! 
haha! kesian Cik Panda tak dapat ikot.. huhu!

ACA, KUMPUL BANYAK2 YEK GAMBAR2 YANG ACA LUKIS.. 
NANTI AKAK SIMPAN.. LEPAS TU,AKAK CREATE SATU JALAN CERITA. 
KITA LEH LETAK KAT BLOG AKAK OKEH. MANA TAU LEH KITA BUAT KOMIK KAN! =) 


P/S: Proud to be ur cousin ! love u so much  from ur kak ibah < 3. Do ur best okeh !