Followers

Monday, 28 May 2012

Spaghetti Aglio Olio Seafood :)

Assalamualaikum :) 

| Gambar ini tidak terdapat di GOOGLE ehh. cume ade di Blog IbahPanda jee tau
hihi ..harap dimaafkan ye.

Hai3, bloggie.. errrmm.. hari ni kan sebenarnya ibah ade cuba satu resepi ni.. resepi spageti.. 
 naahhh .. ni resepi dia.. 

-----------------------------------
- yang utama mesti ada spagetti yek. 
- udang, sotong dan kepah.. ( ape2 seafood pun boleh pakai ) 
- gunalah minyak zaitun.. ( nak lebih sihat guna lah olive oil. hahaha :D) 
- 3 ulas bawang putih di hiris2 tauu.. 
- cili padi  ( ikot sedap rasa tauu cili padi, siapa suke pedas tuu letak laa banyak.) 
- 3 sudu besar parsley flakes ( cari la kat kedai yang berdekatan ehh ) 
- 3 sudu besar oregano flakes ( ibah beli yang botol hijau tuu.. )
- 1 sudu kecil lada hitam 
- pati ayam ( letak laa secukup rasa ehh ) 

---------------------------------

1. Rebus la spaghetti . lepas tu dalam periuk lagi satu rebus seafood ( sotong, udang dan kepah) .rebus sehingga hampir masak ye :D pastu toskan seafood tuu.. Jangan buang air rebusan tu tauu.. sebab kita nak guna lepas niee .. hehehe

2. Panaskan minyak zaitun tadii, tumis bawang putih sampai kekuningan.. Jangan pulak sampai hangit bwg tu di tumis.. huhu.. Masuk kan satu senduk air rebusan seafood tadi.. 

3. Lepas tu, masuk kan oregano, parsley dan cili padi, lada hitam, garam dan pati ayam tadii... 

4. Masuk kan pulak spaghetti dan seafood . dan kacau sampai rata ehh .

5. Tadaaaa! Siapp.. ehhehe .

psssttt...  NASIHAT untuk AWAK3, yang nak cube resepi ni.. akhir sekali awak cube lahh rasa dulu cukup tak rasa dalam spageti ni.. kalau terpedas kee atau terkurang ape2, awak cuba lah REPAIR yekk! hihi.. kita pun sedang mencuba :D


Jyeahhh... ni saya punye Spaghetti Aglio Olio Seafood.. hehe.  boleh dimakan waktu perut lapar. kriukkk kriukkk.. macam perut saya niieee.. hehehe...



P/S: My Waeda, awak cuba laa resepi kita nii ehh.. tapii takmo terpedas ehh . macam kite buat. dan hasilnye, Abah kite kata, pehhhhhh.. boleh tahan ibah.sedap.. . pedasss... hahah! cehh die mintak tambah pulak tuu ngan aku.. abah, bertambah dua kali.. 
*aku pulak rasa serba salah.. nak amek kan dia spagetti yang aku masak ni..

1 comment:

NisaAdnan said...

soaghetti aglio seafood satuuuuuu! *berputarr seribu lidah nak sebut Hihii