Followers

Sunday, 11 December 2011

Empayar Tok Usop & Nek Nab :)

Assalammualaikum w.b.t :)

   Hari nie Cik Ibah nak cerita sikit tentang kebun nenek dan tok bak.. waahhh.. dengar cerita pak usu dan mak usu sibuk membersihkan kebun nenek.. dulu masa kecik2 pernah lah dengar nenek ade kebun.. tapi tak penah pegi pun.. kesian nye aku nie.. nenek ade kebun pun tak tau ekk?? HAHA! sabo je lah ko ibah.. 

   Dulu, abah ade tanam pokok cempedak kat kebun nenek ni tau.. wahh tak sangke dah besar dah pokok tu.. dan rupe rupenya.. cempedak yg aku makan masa kat umah nenek dulu2 tuu.. cempedak dari kebun nenek lah kan!! hehehe... 

Pokok Cempedak yang ditanam oleh abah, En. A.Latif Abdullah =D 
20 tahun lepas.. dah besar panjang dah pon kan?! tak sangka.. usia pokok nie.. dah sama baya ngan umur cik ibah! huhu... next year boleh lah pak usu antar pakai pos laju kat kiteorang buah2 cempedak ni kan! 

Dari simpang masuk Jalan Kurnia.....yg hujung jalan ni ada simpang 4....
terus boleh tembus Kg.Pt. Baru...terus ke Kg. Pt Selangor..... kebun nenek dekat  Jalan Kurnia, Kg. Sawah, Pekan Nenas, Johor.

Cari tiang letrik TNB JK 20,  tu lar tanda Kebun Tok Usop....di kanan dan kiri nya ada rumah org...
ehhe.. soryy, copy n paste je dari FACEBOOK.. hahaha! pak usu yang letak gambar2 ni dalam FB kiteorang :) 

Pak usu kata, dalam semak ni ada Ba Alif Ba Ya sembunyi.....hehehe
tapi dia x sempat nak snap gambar laa.....berderau darah dia....ingatkan apa ke benda... 
hikhik... ish2.. kat kebun nenek kiteorang pun kau ade ehh binatang.. 

Nie laahh kebun Che Nab! nenek kiteorang.. :) nenek mama.. ^^, 
dah nampak dah kebun nye.. cantik dah kan.. pak usu , nanti kiteorang nak datang CAMPING pulak! 


   Dengar cerita pak usu nak plan tanam serai wangi dan serai gajah ! wahh.. pastu nak tanam pulak keladi.. lepas tu pak usu tanam lahh ubi pulak.. kite bleh goreng dia. kita makan satu keluarga.. wahhh besnyerr.. kalau ade pondok kecil kat kebun nenek kan best.. kita semua boleh beriadah kat kebun nenek nie... 

# CIK IBAH SEDANG MENUNGGU KABAR KEBUN NENEK DARI FACEBOOK EMPAYAR TOK USOP DAN NEK NAB.. :) 

8 comments:

Alia Rahmat said...

woooo .. sedapnya cempedak goreng ! ubi goreng dengan sambal tumis !

wooooo T___T
alia lapar lah kakak :')

Cik Tetra said...

cempedak goreng?? omo..sedapnye..da lame tak makan..nakkkkkkkkk!!! hehe :D

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Alia : woohhh.. sedap giler tuh.. kan3! alia cakap pasal sambal tumis. akak teringat lak kat sambal tumis petai mama akak buat! huhu..

^^, ALIA LAPOR EHH.. SUH KAKAK WAHIDAH BANJE EHH.. DIA NYE DOMPET PENOH TU.. DIA KAN ENTREPRENEUR YANG BERJAYA! HUHU...

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Waeda: nak ehh.. ape kata kita carik pokok cempedak dulu dalam uitm segamat nie.. HAHA. amacam? boleh ?
pastu ibah goreng laahh bagi awak makan nak tak! heeeee C(:

fndrocka said...

org muda skrg dgn kebun mana ngam

ank mak siti said...

huhu, ade kebun.. bestnyer.. leyh awk cuk tanam nnti.. p tanam durian lar.. tuh favrite kte.. :) ckp kat nek nab eh..

btw, klu nak masak tuh, jgn smpai lupe yg kt cnie eh.. :)

Noor Adibah Binti A.Latif said...

findrocka : huhu.. org muda skrang tak semua macam tu.. kadang2 nak bukak durian pun tak geti.. hihi. tapi cik panda ni geti! :)

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Awak: nenek kita punye kebun laa wak.. eh, kita kena ke cucuk tanam? kalau kite kena.. awak pun mesti kena laa.. sebab awak yg nak durian tu kan kan! yee nanti kita cakap kat nek nab ehh .. dia tak lupa kat cucu die nie..

kita masak tak penah lupa orang tu. cuma dah lepas masak tak kesampaian pulak nak bagi orang tu rase..