Followers

Sunday, 7 August 2011

Hadiah yang paling berharga buatmu ...

Assalamualaikum... 

  Menurut satu hadith Rasulullah..menceritakan apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan. Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz. 

  Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.

   Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup. Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. 

   Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.   Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.  


 InsyaAllah.. ibah selalu ingat akak.. ibah hadiahkan akak dengan surah2 yang mama suruh ibah baca tu ehh... lepas ibah abes solat maghrib.. ibah tak lupa hadiah kan arwah kakak surah Yassin..  Ibah tak kan biarkan akak SEPI tanpa doa dan sedekah dari kita maa.. ;) Pejam celik pejam celik.. dah nak genap setahun dah arwah kakak pergi..

2 comments:

Salmiza S. said...

al-fatihah ~ semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang2 yg beriman :)

Ariel Pocong said...

ibah byk kn al-fatihah k??
aril pn sme doakn tuk roh arwah aman...