Followers

Saturday, 19 March 2011

Buat Abahku ^^,

Assalamualaikum!! hai... kawan2 blog ibah! ;)

Kite ingat kite mase kecik2 dulu.. dulu dan sekarang mmg berbeza sangat ! Macam langit dan bumi.. ;) Dulu kan, mase kite mula2 lihat dunie.. kite tak ingat ape2.. Cuma yang kite tahu, Mama dan Abah yg menyambut kelahiran kite.. Terima kaseh buat mama dan abah.. sebab lahirkan ibah ke dunie nie! ^^, ibah dapat belajar erti kehidupan yg sebenar sebagai seorang anak dan dapat menjadi adek bongsu dalam keluarge kite! Mekasih maa ngan abah.. ;) Kali nie, ibah nak cerita serba sedikit tentang abah.. abah ibah, 

EN. A.LATIF BIN ABDULLAH.

Abah yg ibah kenal , die seorang abah yang tabah, baik, kacak jugak orangnye.. (hehe, mama cakap abah mmg kacak) tapi ibah cakap, abah hensem macam HAMSTER aje! Heee! Abah juga seorang Pensyarah di sebuah Institut Perguruan di Batu Pahat yg dinamakan IPGM TUN HUSSEIN ONN (IPTHO). Abah selalu cakap kat ibah, adik.. belajar rajen. Rajen. Nanti kalau kite dah tua nanti.. kite senang.. x hidup susah.. ibah tahu abah x nak ibah merasai ape yg abah rasa mase abah kecik2 dulu.. Abah berasal dari keluarga yg hidup di Kampung.. biase2 aje.. rumah nye dulu beratap kan daun nipah kering dan berlantai kan kayu.. abah selalu cerita kat ibah tentang hidup die waktu die kecik2 dulu pada adik beradik ibah.. bila ingat kan balik cerita abah, ibah teringin nak rasa ape yang abah rasa.. suasana hidup di KAMPUNG dengan nenek dan atuk..

“ABAH TAK NAK ANAK-ANAK ABAH, BERGANTUNG PADA IBU BAPA DIA , TANPA BERDIKARI..ABAH NAK IBAH, BERUSAHA SENDIRI.. TANPA BANTUAN MAMA DAN ABAH.. “

Abah, ibah tahu ape yang abah ,maksudkan.. ibah selalu cemburu dengan orang lain.. kenape ibah tak dpat “LESEN KERETA”.. orang lain dpaat, ibah nengok, sedara2 kite anak2 diorang dah bawak keta....ABAH diorang byarkan utk diorang.. tapi Abah tak.. ABah lain… abah x nak bagi ibah pun belajar amek “LESEN KERETA” ..padahal, IBAH nak sngat belajar bawak keta.. tapi, xpe lah.. ibah paham.. mgkin ade sebab nye. Abah x bagi ibah amek lessen tu.. tak perlu lagi kot buat mase nie.. 

“ABAH HANYA TAHU TANGGUNGJAWAB ABAH MENANGGUNG ANAK2 BELAJAR.ABAH X NAK, ANAK ANAK ABAH HIDUP MEWAH.. BELAJAR ERTI KEHIDUPAN..”

Dan lagi satu, kadang2 ibah rasa.. Abah mcam mengongkong hidup ibah.. tapi sume tu x betul.. Ibah tau, abah dan mama syangkan anak2 die.. ibah selalu pikir, ibah tak dapat nak jalan mana2.. maksud ibah kat sini, ibah tak dapat “ENJOY” (dalam erti kata lain, Kebebasan keluar ngan kawan2..) ibah tak dapat keluar dengan diorang..keluar malam2 sampai pagi2 bute. almaklumlah.. kononnye kata mereka, hidup REMAJA. Penuh dngan ENJOY…ibah terpikir mase tu, mudah nye diorang keluar waktu malam2 macam tu… Diorang tak pikir ke tentang mak dan abah diorang kat rumah.. risau, pasal diorang....


“IBAH TAKOT.. DIORANG PIKIR IBAH NIE ANAK MANJA… ABAH, MACAM MANA IBAH NAK BUAT NIE?? “ 

“BIARLAH ORANG NAK KATA APE.. IBAH TETAP ANAK ABAH, ANAK ANAK MURID ABAH DEKAT IPTHO TU PUN ABAH JAGE, NIE KAN LAGI IBAH, DARAH DAGING ABAH… “ ABAH TAU, ABAH JAGA IBAH, ABAH NAK ANAK ANAK ABAH SELAMAT.."


(abah..abah buat ibah nangis dalam hati..ibah macam nak jerit kuat2!!..) yang ibah beruntung dapat ABAH.. MACAM ABAH IBAH SEKARANG NIE.. terima kasih Allah S.W.T.. sebab beri ibah hidup dalam keluarga yg serba SEDERHANA..mama dan abah, yg sayangkan ibah.. dunia dan akhirat... 

.. ibah, mmg susah nak nangis depan orang.. kalau ibah dah nangis tu, depan orang.. maksodnye, ibah dah tak tahan dah air mata tu..
dan selalu nye kalau “someone” yang merajuk dengan ibah, ibah mintak maaf banyak2.. ibah x pandai pujuk orang.. selalunye ibah akan biarkan dulu orang tu, reda… baru ibah tegur..;) heee… kecian kat sape2 yg majok dengan ibah tu kan?? Sabar jah lah yek! Hikhik!

 Mood:Ibah , rindu Abah dan Mama.. rindu mama .. rindu blackie dan snowie di kandang mereka! genap 2 mgu ibah dekat UITM SEGAMAT NIE... ;(

8 comments:

miss amira liyana said...

xtau napa mengalir air mata baca entry ni.sebak.T_T maybe plus dgn lagu dlm blog ni sama kut.hehe.

Noor Adibah Binti A.Latif said...

amira liyana: tq, sebab baca entry kite yg nie..;)) maceh sangat.. awak org pertama yg comment.. hehe..
btw, kan.. tq jugak sebab folloe kite..

miss amira liyana said...

my pleasure..;p
keep on blogging k..=)

man said...

Ayah dan ibu,
dari mereka lah kita bermula.

Noor Adibah Binti A.Latif said...

amira liyana: tq ;)) keep in touch dgn kite lagi k??


Man: sebab tu kite sayang dekat mama dan abah kite.. btw , tq sebab singgah blog kite nie.. ^^,

miss amira liyana said...

ibah: nak tanya.ibah boleh bukak blog mira x? boleh ibah try tak?

Noor Adibah Binti A.Latif said...

amira: kite da bukak da blog awak.. ok aje... heee:))

miss amira liyana said...

ibah: ok2.dah tukar url yg lama balik.td mira tukar url baru.ssah plak takut yang laen xdpt bukak plak.hee.thanks