Followers

Friday, 18 February 2011

ibah salah ke??

Assalamualaikum.. Bloggie..

Hari ni ibah nak share sesuatu.. tempat ni je lah ibah boleh meluahkan.. kalau korang tak suka.. jgn terus membaca tau.. boleh tutup je blog nie.. hee..:)) ibah x  kesah.. kalau nak komen n beri nasihat kat ibah pon. 
ibah berbesar hati.. ^^, comment la.. 
Hari nie.. pagi pukul 11.. ibah bukak account FB yg dinamakan Noor Adibah(MiszPepanda Pineapple)
ibah tgk ade 28notification.. ade 2 inbox & 26 dlm comment n likes.. 
fisrt, ibah bukak n baca inbox dari M ( salah seorang kawan baik ibah)..
M bagitahu ibah.. yg die ade berchating dgn si dia "Z "(bukan nama sebenar)..
ibah pun x tahu bila diorang chatting. yg penting dalam chat diorang, diorang ade sebut nama IBAH. 
ibah nak share ngan korang pembaca blog ibah yg setia nie.. ni ibah letakkan sedikit chat yg diorang bualkan.

Z: lau leh biarlah kita ini org liht bukan sahaja cantik luaran tp cantik juga dalaman seperti solt 5 wktu,bce al-quran..dan lain2
aku tgh nasihatkn diri sndri gak
hmm..
aku lbh ske kwn2 aku kekalkan imej bertudung tu smpai bila2

M: sape yg da bkk tdg 2
 

Z: x de lh kdg2 kita x perasan yg kita telah mendedahkan aurat kita pd org ramai..
aku mntk ko tlg lh ckp kt ibah
remove lh semua gmbr dia yg x bertudung dri album gmbr dia kt dlm fb
 

M: ibah penah xpki tdg ker..
owh yeke
ak xprasan lak..

Z: tgk je lh kt dlm album gmbr tu..

M: oo...

Z: walau pown gmbr tu wktu dia tembam
tp still lg x pkai tudg
aku x leh nk msj dia
sbb dia dh remove aku dri friend dia
x kn aku nk add dia blik
buat pent je


M: hmm.. mean pic profile 2 ker??

ti dia tetp akn remove aku gak
bkn skdr pic profile tp gmbr yg ada kt dlm album fb dia..tgk je lh sndiri..

Kepada M .. ibah berterima kasih sgt kat awak.. sebab bagitau ibah pasal nie.. 
Kepada Z.. kenape awak tak nak cakap dengan ibah terus terang pasal nie?? kenape?? kan kite boleh jumpe? Z.. dekat U tu.. ibah ngan Z kan mmg selalu TER'SEREMPAK?? haa.. tegur je. marah je ibah. 
kalau ibah buat salah.. tegur. ni tak payahlah cakap dengan M. secara Berchating dalam FB.. 
Z.. Ibah tau, ibah ni jahat kan? ibah manusia jugak Z.. ibah selalu buat silap.. Ibah tak boleh jadi macam Z. 
Z baik.Z selalu buat orang senang. Z selalu pegi DAURAH, USRAH..x macam ibah.. Z. ibah suka cara Z bagi nasihat kat ibah.. ibah terharu.. ko masih sayang kan ibah .. masih nak ibah memperbaiki diri ibah.. ibah tau.. Z hanya satu jek, ibah nak tanye kat ko.. Dalam FB ibah ade ke Gambar ibah x pakai tudung??maksud ibah.. iBAh ade ke letak gambar ibah yg x pakai tudung?  Ya Allah.. Z, gambar profile PIC , yang ibah letak tu mase kecik2.. itu dikira x menutup aurat ke?? ibah tau serba sedikit ttg agama...Mama ngan Abah ibah pon pernah ajar ibah tentang AGAMA dekat ibah.. Ibah tau tu semua Z..  Z, setahu ibah Budak kecik. Belom BALIGH lagi kan?? kalau macam tu.. budak budak kecik yg kite nampak kat luar tu.yang tak pakai tudung tu. SEMUA BERDOSA ker??? diorang x baligh lagi kan?? so, salah ibah ke?? ibah letak gambar ibah masa kecik tu??   Z, ibah tahu ibah x boleh jadi sempurna bagi ko..sekarang nie,
Z buat ibah nie betul betul rasa diri nie JAHAT.. JAHAT SANGAT.. tau tak??  diri ibah ni JAUH dengan ALLAH.. ibah x boleh dapat kan KASIH SAYANG ALLAH.. sebab Ibah BERDOSA BESAR.. 
dalam kepale ibah hanya ade perkataan " IbAH, ko tu Jahat! ko tu tak boleh buat baik!" x payah nak jadi orang baik macam die.. sebab kau mmg x boleh berubah kan?? "
Ya Allah.. betul Z.. ibah x pernah ade kawan macam ko.. ko kawan ibah yg pertama dan terakhir.. 
Ibah mintak maaf.. Mgkin setakat ni je ibah berkawan dengan Z.. ;(( 

Mood : ibah perlukan seseorang, seseorang utk ibah menangis sekarang nie!! *_* ibah nak pergi jauh2.. biar orang x nampak muka ibah dah..ibah nak bersendirian.. :(( tolong ibah YA ALLAH.. ibah tau. ibah x sempurna.. tolong ibah hambaMU yg byk buat kesilapan...
Akak.. akak dulu ade untuk ibah.. akak tempat ibah mengadu. skang ni akak x de.. ibah nak cite kat sape lagi kak..:(( ibah rindu akak.. Al- fatihah buat arwah akak Noor Aisyah.. 

13 comments:

Mostafa said...

Hello!
What to say else? umm, I'm Mostafa
I think you really have a nice blog, would you like to have frinds there too
Have a nice day,,
Good bye..

Noor Adibah Binti A.Latif said...

hye.. mostafa, tq follow my blog..
tq for ur compliments. i appreciated it.. :))
hope u have a nice day too.

Aini Amanina said...

Ibah, jangan risau. Pedulikan z tu.. betul lah ! budak kecik mane ade aurat lagi. abaikan je dia tu. dah lah..jgn sedih2x sayangs. kte sume tak smpurna.

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Nina: betul naa.. ibah rasa sedih sgt2 die buat ibah ni jahat..
naa, betulke ibah ade letak gamba bukak 2 aurat tu?? na, check balik dekat FB ibah.. ade ke??

~cik una~ said...

ibah:sbar ek syg?? jnji awk tau salah awk n awk da brubah.. cite lame 2 biarkan..mmg budk2 still lom dosa, tp bila kita da besr, kita tau kan? so, una sokong ibah.. sabar k syg?? biarkan je Z 2..stu hari dy sedarla.. dlam dunia ni xde sorg pon yg perfect dear.. sbr tau?? love u dear.. :)

Noor Adibah Binti A.Latif said...

cik una: heee.. tq una. sebab bg kite semangat balik. :))
maceh sgt2.. z tu. sejak ibah berkawan dgn die.die asek nak cari kesalahan ibah. ibah pon x tahu la una.. erm.. kalo pikir si z tu. pale ibah bole bingung tau.. pastu mesti nak nangis:((

myur _ serizawa said...

ssungguhnye manusia sentiasa wat silap
z tu pon wat silap
so maafkan la sesiapa yg melakukan kesilapan ats diri kite...sesungguhnya Allah thu ape yg terbaek buat hambanye

Noor Adibah Binti A.Latif said...

myur: ibah dah maafkan die... ibah da maafkan sume org.. ibah tau. ibah mmg buat bnyk silap. btw. tq tau..:)
insyaAllah Allah bantu ibah..

~cik una~ said...

sabar ek syg?? sesungguhnya, Allah sentiasa bersama org yg sabar.. kuatkan semangat k? una syg kwn2 una.. syg ibah.. sbb tu una xnk wt kwn una sedih lagi.. cukupla dgn mase lalu.. huhu.. :)

Noor Adibah Binti A.Latif said...

hee.. Terima kasih una. hehe..
ibah x penah pun jumpe una. tq tau.
kite dapat berkawan melalui internet je kan?? haha.. kecian..
x sempat pun nak jumpe. una dah smbg degree kat Arau pulak..

cunndaa said...

sabar ye dear..
dlm persahabatan ni, mmg mcm 2, kdg2 kita selesa ngn org, tp org ni kat blkg kita, mcm2 dia kata kat kite..
so, tabahkan hati n pilihlah kawan yg sejati...

akak follow ibah ye..

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Akak cunndaa: tq yer..ibah dah okay dah.. alhamdulillah lepas dah bercerita pada mama .. pastu kawan baik ibah dah tenang kan ibah dah.. x pe.. ibah tau. ibah x sempurna.. biar lah die kak.. die nak cakap ape ttg ibah.. asalkan ibah tahu. diri ibah macam mana.. kalau die tak suka ibah. nak buat camne kan kak?? ibah x leh paksa die utk terus berkawan dengan ibah..
Ibah suka. cara die nasihat kan ibah. tapi cara die. tu. kekadang x masok akal bagi ibah ... :(

miss aza aniza said...

salam..org yang ibah mention didalam cerita ini adalah saya..aza mohon maaf kepada ibah..aza tahu ibah sgt terasa dgn aza..aza cuma terkejut tgk gmbr tu..aza mintak maaf sgt2.. aza tahu M cerita semuanya pada ibah..aza kenal sgt2 M.. sejujurnya aza mohon maaf..aza sebenarnya x ada niat nk tegur ibah smpai mcm tu skali sebab tu bukan cara aza menengur..aza terlalu tertekan dgn org sekeliling aza bila mereka memandang aza sebagai seorang yg Islamic di U..aza mohon maaf ibah..aza masih lagi mencari diri aza yg telah hilang..mungkin inilah akibatnya apabila kita menyakiti hati sahabat kita.. terpulang lah pada kehendajk hati ibah utk masih lagi menganggap aza sahabat ibah atau pun tidak..aza mmg perlu terima akibat dari perbuatan aza pada ibah..aza tahu sekali hati kita telah tercalar ia x mungkin dapat dihilangkan begitulah persahabatan antara ibah dan aza..kepada semua follower yg follow blog ibah..saya di sini memohon maaf di ats teguran saya terhadap ibah yg menyebabkan dia jadi begini..aza bangga dgn ibah dan aza sgt2 kecewa dgn diri aza yg sekarang ini..terima kasih ibah..aza mohon maaf kepada ibah..maafkan aza...ini adalah kesalahan saya..ibah x pernah salah..aza mmg x pandai nk jaga hati seorang sahabat..