Followers

Saturday, 15 October 2011

Cik Panda masuk dapur !

Assalamualaikum .. 

heeee.. hai kawan2 !! semua wat pe nie?? meh sini meh dekat2...
Hari ni ntah ape kes, cik ibah masuk dapur.. 

Ibah : Mama, ibah teringin nak makan 'Bubur Tepung Gunting'  laa.. tapi ibah nak buat sediri. Mama ajarkan boleh tak ?? 

Mama : Santan takde lah.. 
Abah : meh abah beli kan.. nak beli ape lagi ?? 

Ibah : heee.. abah belikan sekali benda yang 'warna warni' ( yang buat bubur cha cha tu) alahai. lupa lak nama die. tp die wane wani lah abah.. 

BEBERAPA MINIT KEMUDIAN ...
ibah tengok ada 2 bungkusan , 1 berisi santan kotak dan ( bnda warna warni tu ) .. 1 lagi bungkusan ada aiskrim CORNETTO !! WAHHH.. Abah belikan !! Maceh bah.. ^^,  ibah mintak beli santan je kot.. ni abah belikan aiskrim pulak.. hehehehhe! SENYUM LEBAR NIEEE!! NAMPAK TAK!

 Nie lah benda yang warna warni yang Cik Ibah cakap tu...
selalu nya benda ni orang letak dalam bubur cha cha.  

 Taaaa Daaaa !! Bubur Tepung Gunting dah pon siap ! :)) 


Ade 4 mangkuk, untuk kita, Mama, abah dan Abang ^^, Jemput makan semua.. 
( Harap2 sedap lah kan.. 1st time buat bubur dengan tangan sendiri ! )

P/S : Kenapa bubur ni disebut Bubur Tepung Gunting yerk??? Haaaa, sebab tepung tu diuli sampai jadi Doh.. pastu kita potong die.. 

TAK SALAH KALAU KITA MENCUBA KAN :) 

18 comments:

asiah_najihah said...

wah..sedap2..

Noor Adibah Binti A.Latif said...

asiah : meh sini join kita makan meh.. heeee.. :)

T.Tania said...

peerghh~ part eskrem tu bessttt~ hehehe :) nanti, htr lerr bubur tu p cni, nak jg merasa nyee :D Hehehe ..

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Tresha : hehe.. part tu memang paling best bila EN.LATIF ABDULLAH bagi anak bongsu die ESKRIM!! peehh.. Majuk mama kita.. dah lama die masak xde pon orang belikan hadiahkan die ESKRIM..

p/s: nak ehh?? eh2. datang lah umah ibah nie.. boleh ibah buatkan untuk korang ..

ank mak siti said...

Hehehe.. sedap nyer, da mleleh air liur kte nie wak.. sedap2, leyh wat kan tok kte ag x?

awak, knpe xtnjuk proses buat bubur tepung gunting? nak blajar jgak..

mrs.cokelat said...

nak jugakkk...

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Awak : hehe.. eleh.. belom rasa lagi dah kata sedap eh??

p/s: heee.. nak kena letak ke proses buat die?? alaarrr, nanti lah kita ajar awak ehh.. xpayah nak tunjuk2 niee. hehe

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Kak long : heee.. nnti tgu Mid Term akak ehh.. <3

ank mak siti said...

eh2.. ok, awk ajar yerk.. hoyeah2!! thanks wak :)

Noor Adibah Binti A.Latif said...

awak : eheee.. iyee kita ajr eh. kalau jodoh panjanh.. hikhik. C(:

p/s: kalau tak sempat blajo ngan kita. cari lah cikgu baru ehh wak..

ank mak siti said...

amboi2, klu panjang bru bleyh ajar, klu x? hehe, mendalam mksud awk tuh..
hehe, kte nak cri awk jgak.. nak resepi dri awk.. :)

Cik Tetra said...

wah ibah masuk dapur seyh!!pandai buat bubur pulak tu..untunglah DIN!! :P

sedapnye bubur ibah buat ni..untuk kite xde ke??hehe..

p/s: x boleh jadi ni..kite pon nak kena masuk dapur jgk ni..muahahahaha.. :D

msredcheesecake said...

takde resepi ke? cam sedap je

Noor Adibah Binti A.Latif said...

awak : tau tak pe.. maksud mendalam ehh?? eheee... ye la wak.. nnti kita buat untuk awak special punyee.. ;)

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Waeda : huhu!! nape x caya ehh kita masuk dapur?? baru blajo waeda.. ibah pun blaja ngan Mama ibah nie..

untuk waeda ade.. nak ?? nnti ibah letak dalam peti ais.. nnti amek kat peti ais ehh. lagi sedap kalau makan sejuk2.!

Noor Adibah Binti A.Latif said...

mrscheesecake : awak nak resipi ehh?? hehe..

Mula 2 masuk kan air dalam periuk, pastu masuk kan santan dalam periuk tadi ( santan kotak @ satan perah ) tapi kita guna santan kotak jee.. ;) cepat.

pastu letak secubit garam, nak bagi dia rasa lemak sikit, lepas tu letak lah gula melaka..

amek tepung campur kan sedikit air sampai tepung tu jadi DOH.. jangan lembik sangat dan jangan keras sangat tepung tu.. lepas tu awak gunting serong2 tepung tadi tuh.. masuk kan dalam periuk ..

Haa! jangan lupa letak kan daun pandan sekali ehh.. nak bagi Bubur kita wangi.. lepas tu kalau awak nak letak warna2 warni ( yang diletak kan dalam bubur cha cha ) pun boleh.. ;)

p/s : SELAMAT MENCUBA .. :) kita pun try jee.. makan panas2 pun okey. makan sejuk2 pun sedap jugak.. ^^,

Kathy Tuah said...

akak salu buat doh tu bulat2 je..hehe

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Akak kathy : akak buat bulat2 eh??
boleh jugak kan buat bentuk ape2 pun oke kan kak ?? eheee.. :)