Followers

Sunday, 30 October 2011

Berjaya! heee:)

Assalamualaikum !
 | Saya nama kan resipi nie, Asam Pedas Ayam Bondaku Norhayati <3 | 
Hehehe! sebab Mama yang ajar, MASAK niee ! 

Hehe.. haii, bloggie.. Aiikk, ape kecoh2 nie yekk, herm. saje nak kecoh tak boleh ek! hahaa..
saje nak cakap ni kat awak2 semua. Cik Panda BERJAYA! hehe. Berjaya ape??! 
ushooo, cik panda dahh berjaya masak Asam Pedas dengan sempurna! 
Hari tuu ade lah buat asam pedas, tapi ter'manis pulak.. tapi kali nie, buat asam pedas JADI!!! hehehe! 
Suka betul nie.. Senyum lebor ajee.. 

Mentang2 lah, sekarang ni ade rancangan kat TV tuu ape tuh, MASTERCHEF ekk?? haha! 
perasaan nak masak tu membuak2 pulak.. haishh.. rasa tercabar kot.. mane boleh, lelaki pandai masak.. kite orang pompuan pun mesti pandai masak jugak kan ! ! hehe :)) 
saya sahut cabaran! yeshh! 

Disebabkan mama x sihat, ibah laa yang masak untuk abah, mama .. abang pon bukan balik selalu.. hari jumaat je abang balik umah.. haishh.. aku yang dok sorang kat umah xtau nak buat ape.. jadinye, aku membuat keputusan.. ambik periuk, ambik segala macam bahan untuk aku masak! haha.. 
( hentam je lahh labu ... kau belajar kan?? nanti lelama pandai laaa.. ) 

Hari nie, Abah tepon aku.. dia tanye, adik masak ke??
(hehe, macam tau tau je kan, yang aku buat lauk feveret die! ASAM PEDAS! ) 
aku pun jawab lahh, ha'ah.. ibah masak bahh, ibah masak asam pedas ayam....
abah pun kata, wahh!! okay2.. abah balik makan kat umah la camtu .. 
dia balik2 je, cek periuk!! pehh.. dah macam CHEF dah abah aku.. main pakai cek2 pulak..

....
......

( NGAH SYOK2 AKU DUK DEPAN TV, SAMBIL GOYANG KAKI .. ABAH TANYE LAGI.. )
.....
......

NIE ADIK KE YANG MASAK?? KE MAMA YANG MASAK?? 
HUSHH! IBAH LAA, ANAK ABAH YANG MASAK.. ABES TU SAPE LAGI?? hahahaha!! 
KORANG NAK TAU TAK APE ABAH KATA LAGI?! 
ABAH KATA.. POWERR LAHH.. ADIK DAH PANDAI BUAT ASAM PEDAS! 
(hehehe, ye ke bah?? alaa.. mama ajar sikit2.. yang lain adik buat laa.. )

P/S: SEMOGA MAMA CEPAT SEMBUH.. DAH BAPE HARI DIA DEMAM .. X KEBAH2.. 
AKU NAK MAKAN LAUK2 MAMA JUGAK.. DAH BAPE HARI MASUK DAPUR.. 
DAH MACAM SURI RUMAH PART TIME PULAK AKU NIE! 

18 comments:

ank mak siti said...

xpe lar wak.. ade hikmahnyer jgak mama awk skit.. awk slalu dpt msuk dpur an.. ushhooo! dpt jgak syg masak asam pedAS ea.. TAHNIAH! (powerlar adik) huhuhu...

Noor Adibah Binti A.Latif said...

hahaa.. cakap TAHNIAH kat kita eh.
(ke awak ngah menganjing kita nie?) huhu! terima kasehh awak.. akhirnya kan. kite da pandai buat asam pedas. harap2 tak lupa balik laa resipi yang mama bagi ekk.. heee!!!

p/s: ek ele.. sape cakap kite dulu tak selalu masuk dapur.. masuk ehh.. awak jee.. x masuk dapur.. awak an lelaki.. suke ngeteh jee kat warung! C(: betol tak! HAHAHAHAHA... jangan mare.. gurau ajee~

HaLuNa ReTrO said...

untong ler abg din..dpt mkn asam pedas ari2 nnty..haha..owh, kim slm kt mama ibah..smoga cepat sembuh ye..hee~

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Hal : eheee... amin.. :)
nanti dia balik sekolah ibah kirim kan salam hal yek kat dia..

p/s: hal geti masak ape? ce cite.. hehe..mana laah tau kan. hal, pandai masak ayam panggang keee.. ayam masakk pedas2 kee.. leh ajar ibah kan kan! hehehe.. selalu nye lelaki ni pandai jugak masak.

Kak Rose said...

Salam kenal ibah... tahniah dah berjaya masak asam pedas ya...

terimkasih juga follow n linkkan blog kak rse yg x seberapa tu!

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Kak rose : ehee.. walaikummussalam..
terima kasih ehh akk.. baru belajar.. buat asam pedas.. boleh laah sikit2.. x lah sehebat mama masak kan..

p/s: Sama2.. suka tengok blog akak. banyak betul resipi2 .. nanti ibah nak try pulak ape yang akak rose masak tuu.. :) boleh tak?

c i k r i f a h said...

alaaaaaa.....
kte tak reti lg masak lauk yang berat2..
hebat lah kak ibah..lpasni boleh lah masuk masterchef XD

jap lg sy smpai umah akak,nk rasa lauk asm pdas tu :)))

Cik Tetra said...

okehhh fine *ayt jeles..tahniah ye da pndai masak my favourite dish!! hehee..kite pon berkobar-kobar nk masak tp..x boleh buat keje dpur la..kaki x ngizinkan...hahahahaah..

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Riffa : alaaaaa.. adik oii, takpe riffa skang umur bape ? 18 kan! ade lagi masa tuu.. huhu. akak 20 kot. baru terkedek2 nak masak..

P/S: oPPSS! eeehhh akak x nak masuk MASTERCHEF ! TAKOOT! TAKOT KENE MARAH.. TAKOT KENE KRITIK.. masak X sedap kang!

datang umah akak ibah ehh riffa.. jap2 akak amek karpet merah..

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Cik Tetra : eheehe.. okeh. ayat jeles ehh.. n ibah baru tau FAVERET waeda same dengan abah ibah.. heeee..
boleh geng laa ni kan?!

p/s : berkobar kobar 2x .. ( sambil nyanyi lagi VINCE AF ) hehehe.. takpe.. tunggu kaki sihat ehh waeda.. pasni nak berkungfu kee nak bersilat dalam dapur pun takpe! hihihi!!

Cik Tetra said...

eheeeeeee...a ah same kot! awesome! hehe..boleh geng ngn Encik latif ni!! kem salam mak ngn abah eh..heeeeee

p/s:hehe..okayy mmg tunggu sihat ni..tgk la..lepas ni habis satu dapur kite berkungfu nanti..hikhik.. :D

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Cik Tetra: hhuhuhu!! kelakar laa waeda niee, sengal ~ okeh, siap2 yek berkungfu! eee, terasa nak makan mee kungfu pulak! hahaha :))

p/s: insyaAllah nanti ibah kem salam yeee.. hihi..

Cik Tetra said...

hahaha..sengal eh??biasa lettew..alaaa asl igtkan kite ngn mee kungfu..sedapnyee..dulu kt kampus selalu makan mee kungfu abg benteng!! hahahahaha..

p/s: heee okayyy.. :D

Noor Adibah Binti A.Latif said...

hahah.. waeda, makin panjang waeda komen2 nie.. kang macam2 ibah nak makan. abes leerrr.. rasa nyeee dah naik berat badan ni hah.. sebab masuk dapur. pastu xde orang nak makan , ibah je makan! aiyaaaa.. amaaa.. apaaaa... huhu

p/s: hehe, waeda selalu makan mee kungfu kat benteng ekk! aloooo, sem 6 ni boleh lagi tak kita makan kat sana kan.. ntah2 duk luar..

Cik Tetra said...

muahahahaha..mkin pnjg eh..errr?? hahahaha..ala xpe..nti da masuk sem mesti kurus balik..hehe.. :D

p/s:a ah selalu mkn...tkut la x dpt dok kolej..sem last kasi la chance duk kolej..huhu..

Cik Bambam said...

nampak pon sodap! ehehhe

c i k r i f a h said...

ada ada jea kak ibah ni kann
adoii..tak larat dah nak gelak sensorang cenggini XD

Si qusowt said...

lapaaa..
:(