Followers

Thursday, 1 September 2011

Raya Ke-4, Hari Jumaat..

Assalamualaikum.. hai semua.. bloggie Cik Panda ;) 
harap semua sihat kan?? 

Sedar x sedar.. hari ni dah hari jumaat.. yang tengah beraya tu.. ingat2 ehh.. hari ni dah hari jumaat.. 
bagi kaum Adam.. ingat2 tau.. jalankan kewajipan anda semua.. Hari ni Cik Panda, terbaca salah satu artikel.. dari SINI . artikel ape tu cik ibah baca?? hurm.. meh sini kita cerita sikit.. 

KHUTBAH TERAKHIR NABI MUHAMMAD S.A.W

Khutbah ini disampaikan pada 9hb Zulhijjah, tahun 10 Hijriah di Lembah Uranah, Gunung Arafah :

"Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan telti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

   Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan Kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci.Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan sekarang.

   Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil.

   Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam Susana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

  Wahai Manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.

   Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaaku.

    Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah ALQURAN dan SUNNAHKU.

    Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU.

p/s: petang ni lepas siap kerja MGT 300, ibah ngan mama n abah balik kampung bt.6.. jumpa mak bik!

8 comments:

ank mak siti said...

jum2, awk p dlu yerk.. sok, kte nak p bt6 gak, umah cik moh kte.. smoge bjumpe yerk..

Noor Adibah Binti A.Latif said...

ehehe.. awak, bleh plak kita balik bt.6 jumpe awak an? haha.. wat cite klako ehh..

ank mak siti said...

Hehe, xleyh jmpe eh? majok seminit lar klu gitu.. :(

Noor Adibah Binti A.Latif said...

eleh.. seminit je pon..
majok laa..
kita tengok bape lame tahan?? hehe..
agak2 leh masuk astro tak?? program 60 saat tu??? hikhik!! C(:

ank mak siti said...

hahaha.. bleyh2.. ape cbran die? kte xgentar sama sekali.. moh bg kte..

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Erkk.. eleh.. udah2 lah cik abang oii.. x gentar konon.. cabaran die?? nak tau ape die?? okay. kita bagi awak keja.. awak kena buat makanan tradisi bugis, burasak dan lepat loi jee.. kena buat sorang2 tanpa bantuan kita.. amacam boleh????

ank mak siti said...

hahahadoi! cmner lar nak msak.. klu wat die pyer bhan kew, bgkus brasak kew yg tuh insyaAllah bleyh, time prt nak msk tuh, ase2 bkan stkat kte jah xbleyh.. mlhan org bgis sndri xbleyh.. cik panda nie.. kejam no.. nbil xskejam nie..

Noor Adibah Binti A.Latif said...

HIKHIK.. rasa kan... wekk! ade kite kesah?? huhu... kejam ehh kita?? cian die kan.. naseb leeee awak.. dapat makwe orang bugis.. heeee..
leceh kan??

p/s: hehe! gurau je laa. kita pun x pandai masak burasak tu tau.. Mama je pandai buat.. kita kalau lipat2 daun pisang geti la.. ni kan, kita nak suh awak buat .. mmg x laa.. kan?? Cuak tak? cuak tak?