Followers

Friday, 4 February 2011

daun pisang OH daun pisang !

Assalamualaikum semua blogie2.. Hari nie ibah nak citer, arinie ibah, abah n mama pegi balik kampung.. 
tapi ape kena mengena ibah balik kampung n tajuk post kali nie" Daun Pisang"?? haha.. 
Haaa, sebab ape nak cari daun pisang sume nie.. sebab ibah nak buat Burasak lah .. 
Hahaha. kepada sesiapa yg tidak tahu lagi, ape die Burasak.. Meh ibahPanda bagi tau yeh.
Burasak nie sebenarnya makanan tradisonal orang "Bugis" . kalo nak lebih lanjut boleh je search kat GOOGLE tu.. korang cuma taip bulat bulat "Burasak" .. hee.. pasti dapat tgk gambar2 Burasak tuh..

Sebab ape Ibah nak sngat buat Burasak nie?? padahal bukan nak sambut raya.. herm.. sebenarnye ni pun permintaan dari seorang kawan diberi nama MustaQim Bin AbuBakar, kiteorang suma panggil die Aqim je. 
huhu, nama timang timangan die.. heee=)) die agak HOT.. huhu.. mybe sebab die tinggi kot.. ahaha . ibah pon tak tau sebab ape Aqim HOT.. aqim tau kot jawapan die.. ^^,

Aqim ! malam nie ibah baru nak buat kuah kacang.. huhu, esok tengah hari baru start buat Burasak yeh! 
Tguu je lah Burasak nanti. Aqim nak sgt makan dengan BUDU kan! haha.. takpe kita try je lah BUDU dengan Burasak yeh.. 



 haa.. tu lah nama kampung ibah. huhu:)) 
Kampung Bugis, Batu Enam , Penerok. kat Pontian.. 


 Okay, nie lah daun daun pisang yang ibah carik petang tadi.. peh, sungguh bnyak dugaan aku nak amek korang .. korang tau x?? aish.. xpe2.. kalo korang dah aku lipat2 jadi burasak.. mesti sedap gila kan..:)

P/S: Nina, Anis, Aril, Aqim, Din, Hal, Afif, Arif dan Awie, korang..xkire lah. kepada semua kawan2 ibah balik Uitm Segamat kite cepat2 tau..:)) nanti dapat makan Burasak n Lepat loi.. ^^, sesape lambat x dapat. 
Kepada Amirah Kamal & Kak Pah <<< korang nak burasak ke?? meh dtg umah ibah eh.. <3 <3 boleh tolong menyibuk sekali nanti.

Haaa, nie cara2 untuk membuat BURASAK & LEPAT LOI..
padahal belom buat lagi.. esok baru nak buat.. ni gambar masa hari raya haritu.. hee~ 
boleh lah bagi korang nengok sikit2 kan..



7 comments:

aRiel pOcOng said...

aril nk burasak coklat aril;....

Noor Adibah Binti A.Latif said...

aril: ape cokelat?? Mama ibah cakap. aril nak? aril pi buat sendiri. orang buat susah tau.. haha. pi lah buat sendiri eh. bru tau. susah ke tak. nak buat burasak nie.. Org2 bugis je tau tau.

aRiel pOcOng said...

ha xdulik...nk colat gak.....(>.<) yutt...yutt...

Noor Adibah Binti A.Latif said...

ha.. soh pocong buat.. pemalas. tol ahh..

HaLuNa ReTrO said...

nk nk..!!strawbery punye burasak..ta nk pulut..=P

Noor Adibah Binti A.Latif said...

hal: haahaha.. eleh. nak makan burasak ngan strawberry eh.. makan burasak yg simple tu pun x lepas.. huhu.. tapi. orait lah Hal. makan jugak kan?? Maceh... :))
haha.. penat ibah bawak dari Bee Pee tau.

Shamsuddin Amin said...

dah agak dah...
ni mesti pic qimie... hoho

burasak terbaek... yummi...