Followers

Thursday, 31 May 2012

Ini saya panggil DURIAN ! heheh!

Assalamualaikum w.b.t .. 

Heehaaiii semua bloggers ! sekarang ni memang musim durian kan.. tak caya cube korang tengok pokok durian sekarang! hahah :D aku tengok kat tepi jalan banyak betul orang jual durian..

Err, asal nampak pokok durian tepi umah orang ataupun kat dusun tepi jalan tuu sebut ' ehh~! ni durian lahh kann abah??  ' hahaha ( ehh, tak kan pokok rambutan pulak kan?? ) sengal laa aku ni kan. . Abahh, ibahh nak durian.. abah tengah drive keta time tu.. dia terus belok ke kiri.. dia beli kan aku durian lahh !! huhu.. 

Senyum gembira aku ni hahh dalam keta....

 Balik umah, abah terus bukak kan durian. Aku sebenarnya pandai kopek durian ni. cume ngengada mintak abah bukak kann.. heeee :D sekali sekala ekk bahh? ape salahnya.. *tak salahkan..

 nyum nyum.. Waeda ! kita makan lagiii durian.. hehe..

 Ini pulak saya panggil 'serawa durian ' ... nyummyy!! Mama yang masak kan.. gile sedap !  tenkiu maa <3

Nampak tak ibah bagi besarrrr lagii gambo niee. biar nampak sedap! heheh ! * korang nak tak? kalau nak.. mai lahh rumah .. huuhuu ~


p/s: Jemput makan semua..

Monday, 28 May 2012

"GA AmerCorner Free Domain and Aquapic Lomo. "

Assalamualaikum :)

 Give Away AmerCorner Lagii :D
 *gilee lambat kite join.. hahaha .disebab kan ibah duk dapur kejap, buat Spaghetti Aglio Olio Seafood :)



Ada laa geng seblog ibah ni.. dia terasa nak buat lagii give away. ape lagi.. ibah pun terasa laa nak join lagii dan lagii dia punye give away kan kan :D hahaha

Setiap giveaway ataupun contest tak SAH kalau takde SYARAT ekk ?? 

1 . kena terjah sinii duluu

2. mesti follow blog Amer. ek elehh.. da lama dah ibah follow.  ke kena follow lagi sekali?? hahah.

 3. Like pages Muka Buku AmerCorner Punye ( tak kan ibah punye pulak ekk.. haha! )

3. Buat entry khas bertajuk "GA AmerCorner Free Domain and Aquapic Lomo. " 
( ibah tengah buat laa ni, sabaq laa.. hihi .. ) 

4. Tempek banner diatas ke dalam post anda dan backlink ke entry ini. ( Buat amercorner, ibah dah punn tempek dahh kat atas tuu haaah. nampak tak tuu amek.. SEBIJIK! hahaha )

5. tag kawan sekurang-kurang 3 orang. makesure dorang tahu. ( haha! kalau taknak tag boleh takk? sebab mereka2 semua busyy. keja.. haha )

DENGAN INI SAYA TAG DIRI SAYA SENDIRI LAHHH.. HAHAHA .* pong bolehh ibahh... 

6. kalau dah siap sila tinggalkan link entry penyertaan korang ke ruangan komen entry ini.
( okehh.. DAHH SIAPP! jeng jeng jeng !. )

P/S: wahhh.. kita nak juin Give away ni.. kalau Amer tak invite pun takpe. buat muke tembok jee juin.. haha.  ape ade kesahh.. C(:

Spaghetti Aglio Olio Seafood :)

Assalamualaikum :) 

| Gambar ini tidak terdapat di GOOGLE ehh. cume ade di Blog IbahPanda jee tau
hihi ..harap dimaafkan ye.

Hai3, bloggie.. errrmm.. hari ni kan sebenarnya ibah ade cuba satu resepi ni.. resepi spageti.. 
 naahhh .. ni resepi dia.. 

-----------------------------------
- yang utama mesti ada spagetti yek. 
- udang, sotong dan kepah.. ( ape2 seafood pun boleh pakai ) 
- gunalah minyak zaitun.. ( nak lebih sihat guna lah olive oil. hahaha :D) 
- 3 ulas bawang putih di hiris2 tauu.. 
- cili padi  ( ikot sedap rasa tauu cili padi, siapa suke pedas tuu letak laa banyak.) 
- 3 sudu besar parsley flakes ( cari la kat kedai yang berdekatan ehh ) 
- 3 sudu besar oregano flakes ( ibah beli yang botol hijau tuu.. )
- 1 sudu kecil lada hitam 
- pati ayam ( letak laa secukup rasa ehh ) 

---------------------------------

1. Rebus la spaghetti . lepas tu dalam periuk lagi satu rebus seafood ( sotong, udang dan kepah) .rebus sehingga hampir masak ye :D pastu toskan seafood tuu.. Jangan buang air rebusan tu tauu.. sebab kita nak guna lepas niee .. hehehe

2. Panaskan minyak zaitun tadii, tumis bawang putih sampai kekuningan.. Jangan pulak sampai hangit bwg tu di tumis.. huhu.. Masuk kan satu senduk air rebusan seafood tadi.. 

3. Lepas tu, masuk kan oregano, parsley dan cili padi, lada hitam, garam dan pati ayam tadii... 

4. Masuk kan pulak spaghetti dan seafood . dan kacau sampai rata ehh .

5. Tadaaaa! Siapp.. ehhehe .

psssttt...  NASIHAT untuk AWAK3, yang nak cube resepi ni.. akhir sekali awak cube lahh rasa dulu cukup tak rasa dalam spageti ni.. kalau terpedas kee atau terkurang ape2, awak cuba lah REPAIR yekk! hihi.. kita pun sedang mencuba :D


Jyeahhh... ni saya punye Spaghetti Aglio Olio Seafood.. hehe.  boleh dimakan waktu perut lapar. kriukkk kriukkk.. macam perut saya niieee.. hehehe...



P/S: My Waeda, awak cuba laa resepi kita nii ehh.. tapii takmo terpedas ehh . macam kite buat. dan hasilnye, Abah kite kata, pehhhhhh.. boleh tahan ibah.sedap.. . pedasss... hahah! cehh die mintak tambah pulak tuu ngan aku.. abah, bertambah dua kali.. 
*aku pulak rasa serba salah.. nak amek kan dia spagetti yang aku masak ni..

Friday, 25 May 2012

Selamat Hari Lahir Sahabat :)

Assalamualaikum :) 

 Haii Aini Amanina ;) 
Kawan ibah..hampir genap 3 tahun kita berkenalan kan?? pejam celik pejam celik, kita dah kenal pun satu sama lain.. heee.. 

   Nina, Selamat Hari Lahir yang ke -21 tau.. tahun ni ibah tak de buat suprise ape2 pun buat nina.. jangan la nina kecik hati tau.. dulu setahun lepas ibah dengan anis pernah sambut sama2 dengan nina kan.. nina mesti ingat lagi kan?? huhu.. tu la first time ibah dapat pergi kuantan.. jenjalan pegi Teluk Cempedak.. 

  Tahun ni besday awak, kita sambut dekat FB, Twitter dan Blog je yek.. harap nina baca..

  ala.. nina, ibah punye sengal. ibah pegi tulis.. umur nina 22 tahun! keh keh!!  
sorry tauu!  harap dimaafkan !! terasa ibah muda pulak kan? padahal kite sebaya. 21 tahun!

Nina.. ibah sayang nina sangat. nina salah seorang orang yang penting dalam hidup ibah..

p/s: terima kasih sebab pernah hadir dalam hidup ibah :)

Sunday, 20 May 2012

Sekejap tapi bermakna :)

Assalamualaikum...


19 & 20 May 2012 <3

Semoga kite jumpe lagi bulan 7 ni ... hari ini dah  rinduu awak semula.

Saturday, 12 May 2012

Selamat Hari Ibu, Mama..

Assalamualaikum bloggers :) 

| Entry Pendek TETAPI istimewa BUAT MAMA |


Mama, sorryy.. ibah lambat ucapkan ni.  Ibah balik kerja terus tido. penat sangat.. uhuhu.. 
ibah terlupe yang hari ni HARI IBU.

Zana bagi sms kat mama Selamat Hari Ibu ehh.. hihi. Anak mama pun tak ingat yang hari ni hari ibu.
haishh adik sedara aku ni punn, jangan laahh cepat sangat wishh. akak pun terlupe. apesal tak ingatkan akak 

tapi ibah nak MAMA tahu yang ibah sayang mama sangat.. <3 

Abah pernah kata, Susu yang mama berikan kat ibah tak boleh dibayar sampai mati.. 
terima kasih mama jaga ibah sampai ibah dah besar camnie.. hehe..


P/S:
I WILL LOVE U ALL MY LIFE MAMA...  

Friday, 4 May 2012

Hari -hari ibah yang sememangnya OHSEM !

Assalamualaikum.. 

Haii bloggie ibahPanda <3 korang ape kabar?? sihat tak? ni duk buat ape je..  ibah rindu lahh nak berblogging. dah lame rasenya tak update.. ehh, lupe nak cakap. SELAMAT DATANG BULAN MEI :)

Hari ni ibah tak de lah nak cite banyak mane. sebab tak banyak sangat masa. Blog ibahpanda ni mmg sebenarnya menjadi diari harian sepatutnya. . Ibah nak citer kat korang, yang ibah dah start keja hari rabu ariitu. dan masuk hari ni ibah dah 3 hari kerja. .  

Korang nak tau tak? ini lah PERTAMA KALINYA aku berkerja. Ya Allah penat nak Mamposhh..
 * ibah berzikir ye.. banyak kan bersabar.biasalah kerja mane ade senang.. huhu =D  

Masa hari pertama aku kerja dekat Juz Waffle ( Taman Bukit Perdana ) 
aku kena belajar macam macam. aku belajar mengingat nombor meja . dari A sampai E. dari 1 sampai 32.. gile banyak meja.. serius aku cakap. haha . dari tak tau satu ape. aku tau semua. 
aku kenal macam macam orang.  MALAYSIA ni kan berbilang kaum dan bangsa. macam macam ragam dan perangai aku jumpe.. huhu. 

Kerja aku 1 minggu ade 1 kali cuti. . lepas tu, aku kerja 11 jam. dari pukul 11 pagi sampai lah pukul 10.50 malam. sebenarnya sampai pukul 12 malam. disebabkan kiteorang semua nak kemas2 barang untuk esok pulak.  pukul 10.50 malam tuu untuk LAST ORDER.. kiteorang nak tutup kedai dahh .

Hari ini baru aku percaya kerja RESTORAN ni memang penat.. grrrkkkk .. ade satu malam tu aku menangis. sebab terlalu penat. HAHA! gile ko ibah. ko keja baru 2 HARI yek! nak ngengada menangis ape pasal. SENGAL ! >.<

* alaaa.. aku bukan ape . sebelum ni aku tak pernah kerja langsung.  aku tak pernah rase penat camni. tapak kaki ni rasa berdenyut2 . mana tak nya aku kerja tak duduk langsung! balik kerja je aku setiap malam akan cari minyak dan urut kaki sendiri.. hehe.. kesiaaannn...

* tadi MAMA tegur aku, yang aku mengeluh .. mama kata, kenapa adik mengeluh je?? errr, penat laaahh mama ( sambil urut urut kaki sendiri ) .. mama cume kata, takpe, adik banyak kan berzikir ehh.. subahannallah... aku buat lepas tu.. dan aku mula tergelak kecil sendiri. bukan ape aku cume terpikir..  betape susahnye nak dapat duit kan. macam mana lahh ABAH DAN MAMA cari REZEKI hari -hari untuk  kiteorang adik beradik.. :'(  tetibe menitik air mata aku .. bile aku pikir mcm tu.. so, perasaan aku time ni macam macam rasa.

Aku nak cakap kat korang, yang aku ni bukan lahh kuat mane pun.. err, memang lembik lahh . serius. sape yg kenal aku. kenal laa macam mane aku kan?? ehee... tapii, aku cube nak kerja. nak cari pengalaman.

dan BARU DUA HARI AKU KERJA AKU DAH DAPAT BERAT BADAN BAWAH DARI 60 KG ! aku turun 57 KG ! pehh.. kalau 2 bulan aku kerja agaknya bape berat aku erkkk..

#   okay. ini je lahh ibah nak cerita. SEMANGAT YER NOOR ADIBAH !  IBAH BOLEH! JYEAHHH! 
k bye korang. jumpe lagii... tata (sambil lambai lambai tangan )

hari ibah sememangnya OHSEM kan kan?? hehehe.. kepada kawan bloggers ibah , korang.. sorryy nanti kite bebual panjang oke. hee.. sorryy ibah tak dapat nak berblogwalking. pepagi bute, memalam bute, siang-siang bute.. hehe.. NANTI KITA JUMPE TAU! tapii kat BLOG ajee lahh. hikhik.