Followers

Thursday, 24 February 2011

Boleh ke ?? Kalau... Ibah nak balik tu semua...

Assalamualaikum.. Dear Bloggie IbahPanda..

Hari nie ibah rasa nak menulis la.. Hari nie ibah sedih sangat kak.. Dah lar.. tadi ibah ade presentation. Ibah x dapat buat yang terbaik.. sedih sangat! kenape ibah macam gini.. esok ibah ade Test lagi.. ibah tension sgt.. ibah rasa ibah dah x ade semangat.. Akak.. kalau lah akak ade lagi.. ibah nak telipon akak.. ibah nak cerita dengan akak..  dah lama dah ibah x cerita lagi tentang akak .. kenape ibah teringat lagi kat akak .. macam mana ibah nak hilangkan rasa rindu ibah pada arwah kakak..akak... ibah nak semangat ibah balik.. ibah nak keluarga kite kembali macam dulu.. ade akak.. akak yang periang. akak yang slalu buat kite sume ketawa..

Mama!! ibah rindu akak sangat.. Hari tu.. ibah nampak ade adik tu cium pipi kakak die.. die  salam tangan akak die. Ya Allah, . berjurai air mata ibah, ibah x dapat nak sembunyi semua tu.. Ibah dah lama x dapat berbual dengan akak.. ibah rindu nak  tengok  wajah akak ketawa.. mama.. ibah rindu kakak.. yA Allah.. kuat kan lah ibah.. 

Boleh ke ibah nak balik semula pada waktu tu.. kalau boleh.. ibah nak jumpe akak.. ibah nak cerita kat akak.. ibah nak bagi akak semangat lagi.. ibah nak tido dengan akak lagi.. ibah nak buat macam2 dengan akak.. ibah nak bergurau2 dengan akak.. 

Akak.. akak tau tak?? no handphone akak.. masih wujud lagi dalam handphone ibah nie.. ibah x padam pun.. kalau ibah rindu akak.. ibah nengok je nama akak dalam hp ibah nie.. "My Only Sis".. Akak.. tetiba je ibah ingat balik.. masa Mama, Abah dan Ibah jaga akak dekat 21 hari kat dalam Hospital Sultanah Aminah (HSA, JB).. ibah ingat.. pagi2 tu ibah mandi kan akak.. Akak selalu x dapat tidur kan.. akak terjaga je dari tidur.. Akak selalu kejotkan ibah.. Akak nak minum air.. air kegemaran akak masa tu.. Air soya Jagung.. akak suka sangat air tu kan.. 

Ibah kalau rindu akak pon. Ibah akan beli air sama macam akak minum masa tu.. Mama selalu beli gula2 yang akak suka.. akak tau tak.. Mama, Abah, Abang masih sayang kan akak.. kami sume x dapat lupa kan akak.. Hari tu. Abah cakap abah rasa sebak sangat .. kat dalam hati.. bila tengok gambar2 akak. yang tergantung di dinding2 rumah kita tu..Ibah x nak buang gambar2 akak.. Dalam hp ibah ni pon ade lagi gambar akak.. tapi. gambar kita berdua x banyak.. kan.. tapi xpe lah kak.. asalkan ibah dah puas jaga akak kat hispital masa tu... 

Sedar  x sedar.. dah genap 6 bulan akak pergi .. tinggalkan kami... Al fatihah akak.. ibah rindu akak sangat2.. 
:((

Monday, 21 February 2011

Contest ! IbaHpAnda suke sangat !

Assalamualaikum Bloggie !!

Kali nie IbahPanda menyertai contest ! huuhu.. Excited lah jugak! bila dapat tahu, sekiranya IbahPanda menang contest nie. IbahPanda akan dapat duit RM 100 !! sape x nak kan hadiah berupe wang??! heee... Okay..dengan segera dan seberapa pantas Join Contest nie!!!
Ape kah contest nye?? 

CONTEST PIC hitam putih PALING COOL !

Nie gambar yg dipilih oleh IbahPanda,


Kalau saya menang, saya nak toppup banyak banyak!! 
Ngeee~ x lupa jugak nak beli heel yang Gorgeous tuh!! suka suka!!


 
Untuk ketahui syarat syarat nye sila tekan SINI

Tag 5 kawan jer :
UNA 
HAL 
 
TARIKH TAMAT : 1 MAC 2011
p/s: mintak mintak lah IbahPanda menang! hee~ 
kalau x menang pon x ape. nie 1st experience Ibah masok contest secara Berblogging! heee..Enjoy ~

Sape cakap kite x geti masak?? *_*

Assalamualaikum... Bloggie Ibah Panda..HEEE!!!
Haii, pembaca setia blog IbahPanda...^^,

Rindu sngat kat blog nie. Malam nie ibah update post yer! yeay :) 
Kali nie , ibah nak citer..  lain dari yang lain.. sebab ape? sebab...  kali nie IbahPanda masok dapur!! hehe.. percaya tak?? Anak bongsu kepada Puan Norhayati & En.A.Latif dah pandai dah masak.. die belajar masak. hehe..   
 
IbahPanda: Mama.. arinie kalau ibah nak masak untuk mama dengan abah  boleh ke??  Ibah nak try masak laa.. heee.tapi, mama kena tunjuk cara2 die lah. Macam mana nak  masak.. hehe!!
Mama: hehe. Ibah nak masak?? Boleh.. tapi ibah nak masak ape nie??
  Ibah: haaa, ape kata ibah nak masak Singgang. Boleh ke maa ibah nak masak singgang??
 Mama: hehe.. mesti la boleh. Senang je laah adik.. adik pegi amek kertas n pen. salin nie. mama bagi  resipi die.. cepat.cepat. mama ade keja nak buat nie. hehe..
  
Ibah: haha. Ye ke ma??  ha! okay! nie nak amek pen lar nie.. Haa, ibah cuba buat lah eh.. 

Mama pon bagi lar die punye cara cara untuk membuat Singgang :)) 
Pertama sekali, ^^, jeng.. jeng..jeng...
ibah kena sediakan 1 labu bawang besar, Halia( agak agak 1 inci setengah), Kunyit ( 1/2 inci) dan  bawang putih 3 ulas. 
Lepas itu, bahan 2 tadi tu, ibah dah  boleh blender die..  blender sampai die hancur tau.. hehee;)) 
Ups! sebelom tu kan! HAHA! terlupa pulak pasal ikan! haa, pasal carik ikan nie payah sikit.. 
hehe,. Ibahpanda ade masalah siket untuk memilih ikan.. haha. pape je lah.. asalkan, bole makan 
kan?kan?? hehe
Okay.. selepas kite dah selesai pilih ikan. ape kata kita amek asam jawa, haha.. amek bape banyak?? ibah pon main agak2 je..  x pe. kite try yek! blom try belom tau kan?? hehe

Okay, lepas ibah da sediakan bahan2 tadi tu, ibah pon masuk kan lah satu satu bahan tadi dalam periuk.. Masak Singgang nie x payah guna minyak tau... ini lah orang tua tua cakap, Singgang mmg bagus untuk kesihatan. sebab x pakai minyak. die terus je rebus.. haaa nak tgk hasil die?? jap eh.. haa tgok lah.
Lepas dah letak air asam jawa dalam periuk. kite letak lah Serai satu batang .. serai tadi di titik tau.. Okay, Lepas masuk kan serai. kita masuk kan lah ikan2 yang ibah pilih tadi ye?? huhu.. 
Okay korang!! Ibah panda dah siap masak lauk SINGGANG ... yeay..:)) 
nie, tengah tguu die masak jer... hehe.. lepas tu dah boleh dihidangkan...
 dah boleh bagi Mama dan Abah makan tengah hari..
lupa nak bagitahu, Ibah  ade buat 2 lauk.. bukan singgang je tau.. lagi satu ibah goreng kan sayur kacang panjang .. heee;)
 
Heee.. okay, nie Abah ibah En. A.Latif  , dah siap sedia nak menjamu selera.. Abah! nengok anak abah da boleh masak! heee, lepas nie ibah boleh  blaja masak Asam Pedas Ikan Parang pulak kan??.. abah kan suka asam pedas kan?? hee..InsyaAllah ibah blaja k? hehe.. tapi ade syarat lah, Mama kena bagi ibah resipi.. ^^,

P/S: sape cakap Anak Latipuk nie x geti masok dapur? sape cakap Ibah x pandai masak?? see! Ibah Panda da boleh masak tau.. haha. :)) cuma x nak tunjuk je tau.. HEHEHE!! 
Kepada sahabat IbahPanda yang berani2 cakap Ibah x pandai masak tuh.. hukk ! hukk! TERBATUK2 IBAH TAU!  hehe.. SAYA GETI LAH.. SAYA BOLEH LAH MASAK.. KALAU AWAK NAK TAHU.. hehehe..LiPAT kAIN tu pun boleh.. Cuma bila depan KengKawan Agak Tersasul sedikit! tu yang lipat ala ala kadar aje.!! HAHA! boleh pulak camgitu kan??





Sunday, 20 February 2011

Sluppry !! The coolest Drink In The World!

Assalamualaikum.. Bloggie IbahPanda:)) 
Haii.. semua.. pengunjung2 dan pelawat2 yang setia membaca blog ibah.. 
Gambar ni Abah yang tolong SNAP kan.:)) TQ abah.. haha. terpaksa melayan kerenah anak die nie.

Post kali nie. Ibah nak cerita tentang Slurppy! ! Sebab ape?? sebab tadi tengah hari sebelom bertolak balik ke Universiti Teknologi Mara (UiTM, Segamat).. Pegi sekejap ke kedai Seven E blakang umah tu.. Alang alang, kedai Seven E blakang umah.. Ape lagi!! Jom kita pi beli SLURPPY !! yeay..:)) hehehe !!

HAHA! sebenarnya. Post ni IbahPanda nak tujukan pada seseorang 
yang suka sangat minum Air Slurrpy.. hehe. Saje nak buat die Jeles.. 
Rasa die tak jeles kot! HEHEHE! 
Dia, Hal aka Ayie, hal.. Ibah ade SLURPPY! hal x jeles?? hahaha..
Ngeee.. Ngeee... Die mmg suka buat Tagline.. Ngeee die tu.. HAHA.
ingat comey arr tu?? xde nye.. comey lagi panda ibah yg tengah joget2 kat tepi tu..haha.. :)) 

Hal! muka die macam Hal lah.. hehehe.. ibah gurau je laa.. xmo majok eh.. hehe... Kalo hal minom air slurppy bebanyak.Mungkin, hal kekenyangan mcam gaya Kucing nie kan.kan?? hahaa...
Die comel sangat! kan?kan?





Tengok tu!! Nengok Lidah kucing tu.. :)) Hehehe! macam RAINBOW dah kan?? di sebab kan die banyak minom Slurrpy kot! hehe.. Slurrppy mmg sedap.. sejok sgt! hehe.
kalau sesiapa yang batuk memang digalakkan minum.. hehe.

Hehe. korang jangan ikot lak cakap IbahPanda nie ye?? 
kite main main je.. sesiapa yang batuk jangan lah minum air Slurppy nie.. Melainkan die betul2 mengidam sangat nak minum air Slurppy. Itu di Maafkan.. hehe..Kecian lak kalau die kempunan nak minum air Slurppy kan?? X pe. bagi je die.. kalo nak sangat.. 
Mana tau. batuk tu boleh baik tetiba. dengan minum air ni.
THE COOLEST DRINK IN THE WORLD.. :))


bEST nyer.. Bila dapat minum air nie.. err, Korang nak tak??
boleh.. meh ler. pegi jer dekat kedai 7E yang berhampiran dengan tempat anda semua k?? 
takpun. kalau dah mengidam sangat nak tengok gambar air nie pon bole jugak. korang cuma tekan Slurppy ! untuk nengok air Slurrppy tu yer?? hehehe.. 

P/s: Azahari Yahya aka Hal, jom ibah banje air Slurrpy ! tapi kena pegi bandar Segamat lah ye?? kite outing.. hehe.. itu pun kalo hal nak? hal x nak. x per.. hehe..

Saturday, 19 February 2011

Nuffnang Terima kasih ! !

Assalamualaikum.. Bloggie.. ;))
NUFFNANG ! APE KAH ITU NUFFNANG?? !
Kali nie post ibah tentang Nuffnang! Baru2 nie ibah Panda. ade lah daftar dekat Nuffnang.. ape tu naffnang ibah pon x bape tahu sangat.. just join je.. huhu.. kata orang dengan daftar di Nuffnang boleh dapat duit.. iye ke?? 
haha.. itu ibahPanda x kisah lah. yg penting Ibah dapat guna Blog yang ade nie sebaik mungkin kan?? bukan saje nak share citer dengan orang ramai.. tapi share kegembiraan dan kesedihan sama sama ibah.. ^^, terima kasih blogie2. sume.. 
Tadi ibahpanda bukak dan login ke dalam Web Nuffnang ! wahhh terkejut.. 
korang tengok ye. ape yang ibah nak tunjuk.. hah! nie die.. 
Jap.jap. korang tak bape jelas nak tengok kan?? kejap. ibah panda ZOOM.. 

Tu.. Korang see!! lihat! huhu. Blog Ibahpanda ..http:// ibahpanda.blogspot/ dah dibaca oleh penduduk di Malaysia, ..bukan saja di Malaysia.. 
tapi Egypt, Brunei  dan Morocco !!
hee.. Thank you all..:)) Ibah tak tahu sama ade diorang paham atau tak ape yang ibah tulis ni..
sebab ibah tulis suma ni dalam BM (Bahasa Melayu).. diorang dari negara lain.. hehe.. 
BTW.. TQ SGT DEKAT NUFFNANG.. dari nuffnang kita tahu. siapa yang dah pergi jenguk2 BLOG kita.. <3 walaupun blog ni baru active.. ibah akan cuba update setiap hari.. walaupun ibahpanda x ramai FOLLOWER.. tak macam blog blog yang dah ade skang nie.. 
Ramai orang dah berjaya dengan blog2 mereka.. cantik2 blog diorang. ibah panda suka tgk.. 
antaranya blog 2 kawan baik ibah panda sendiri.. ni list2 blog yg ibah suka sgt!
Aini Amanina aka Winnie Panda Amri Othman aka Awie, Shahril aka Ariel Pocong, Mustaqim aka Aqim The Ceplos, Solahudin aka Adik Panda, Afiffudin aka Afif, Azahari Yahya aka HalAyie, Arif aka spark, Khairah Husna aka Cik Una, Akak Norashikin aka Kak along. dan banyak lagi lah nak di list kan tak terkira! huhu.. sesiapa yg blog die x di nama kan.. xmo lah sedih.. sory. korang pon ibah hargai jugak :))
Tq korang.. jadi lah pembaca dan pengikut yang setia k?? 
Sayang korang! <3

p/s : Terima kasih jugak buat Aqim the superb!  hee..:)) sebab aqim, ajar ibah. . ibah dapat print screen benda alah nie..

Friday, 18 February 2011

ibah salah ke??

Assalamualaikum.. Bloggie..

Hari ni ibah nak share sesuatu.. tempat ni je lah ibah boleh meluahkan.. kalau korang tak suka.. jgn terus membaca tau.. boleh tutup je blog nie.. hee..:)) ibah x  kesah.. kalau nak komen n beri nasihat kat ibah pon. 
ibah berbesar hati.. ^^, comment la.. 
Hari nie.. pagi pukul 11.. ibah bukak account FB yg dinamakan Noor Adibah(MiszPepanda Pineapple)
ibah tgk ade 28notification.. ade 2 inbox & 26 dlm comment n likes.. 
fisrt, ibah bukak n baca inbox dari M ( salah seorang kawan baik ibah)..
M bagitahu ibah.. yg die ade berchating dgn si dia "Z "(bukan nama sebenar)..
ibah pun x tahu bila diorang chatting. yg penting dalam chat diorang, diorang ade sebut nama IBAH. 
ibah nak share ngan korang pembaca blog ibah yg setia nie.. ni ibah letakkan sedikit chat yg diorang bualkan.

Z: lau leh biarlah kita ini org liht bukan sahaja cantik luaran tp cantik juga dalaman seperti solt 5 wktu,bce al-quran..dan lain2
aku tgh nasihatkn diri sndri gak
hmm..
aku lbh ske kwn2 aku kekalkan imej bertudung tu smpai bila2

M: sape yg da bkk tdg 2
 

Z: x de lh kdg2 kita x perasan yg kita telah mendedahkan aurat kita pd org ramai..
aku mntk ko tlg lh ckp kt ibah
remove lh semua gmbr dia yg x bertudung dri album gmbr dia kt dlm fb
 

M: ibah penah xpki tdg ker..
owh yeke
ak xprasan lak..

Z: tgk je lh kt dlm album gmbr tu..

M: oo...

Z: walau pown gmbr tu wktu dia tembam
tp still lg x pkai tudg
aku x leh nk msj dia
sbb dia dh remove aku dri friend dia
x kn aku nk add dia blik
buat pent je


M: hmm.. mean pic profile 2 ker??

ti dia tetp akn remove aku gak
bkn skdr pic profile tp gmbr yg ada kt dlm album fb dia..tgk je lh sndiri..

Kepada M .. ibah berterima kasih sgt kat awak.. sebab bagitau ibah pasal nie.. 
Kepada Z.. kenape awak tak nak cakap dengan ibah terus terang pasal nie?? kenape?? kan kite boleh jumpe? Z.. dekat U tu.. ibah ngan Z kan mmg selalu TER'SEREMPAK?? haa.. tegur je. marah je ibah. 
kalau ibah buat salah.. tegur. ni tak payahlah cakap dengan M. secara Berchating dalam FB.. 
Z.. Ibah tau, ibah ni jahat kan? ibah manusia jugak Z.. ibah selalu buat silap.. Ibah tak boleh jadi macam Z. 
Z baik.Z selalu buat orang senang. Z selalu pegi DAURAH, USRAH..x macam ibah.. Z. ibah suka cara Z bagi nasihat kat ibah.. ibah terharu.. ko masih sayang kan ibah .. masih nak ibah memperbaiki diri ibah.. ibah tau.. Z hanya satu jek, ibah nak tanye kat ko.. Dalam FB ibah ade ke Gambar ibah x pakai tudung??maksud ibah.. iBAh ade ke letak gambar ibah yg x pakai tudung?  Ya Allah.. Z, gambar profile PIC , yang ibah letak tu mase kecik2.. itu dikira x menutup aurat ke?? ibah tau serba sedikit ttg agama...Mama ngan Abah ibah pon pernah ajar ibah tentang AGAMA dekat ibah.. Ibah tau tu semua Z..  Z, setahu ibah Budak kecik. Belom BALIGH lagi kan?? kalau macam tu.. budak budak kecik yg kite nampak kat luar tu.yang tak pakai tudung tu. SEMUA BERDOSA ker??? diorang x baligh lagi kan?? so, salah ibah ke?? ibah letak gambar ibah masa kecik tu??   Z, ibah tahu ibah x boleh jadi sempurna bagi ko..sekarang nie,
Z buat ibah nie betul betul rasa diri nie JAHAT.. JAHAT SANGAT.. tau tak??  diri ibah ni JAUH dengan ALLAH.. ibah x boleh dapat kan KASIH SAYANG ALLAH.. sebab Ibah BERDOSA BESAR.. 
dalam kepale ibah hanya ade perkataan " IbAH, ko tu Jahat! ko tu tak boleh buat baik!" x payah nak jadi orang baik macam die.. sebab kau mmg x boleh berubah kan?? "
Ya Allah.. betul Z.. ibah x pernah ade kawan macam ko.. ko kawan ibah yg pertama dan terakhir.. 
Ibah mintak maaf.. Mgkin setakat ni je ibah berkawan dengan Z.. ;(( 

Mood : ibah perlukan seseorang, seseorang utk ibah menangis sekarang nie!! *_* ibah nak pergi jauh2.. biar orang x nampak muka ibah dah..ibah nak bersendirian.. :(( tolong ibah YA ALLAH.. ibah tau. ibah x sempurna.. tolong ibah hambaMU yg byk buat kesilapan...
Akak.. akak dulu ade untuk ibah.. akak tempat ibah mengadu. skang ni akak x de.. ibah nak cite kat sape lagi kak..:(( ibah rindu akak.. Al- fatihah buat arwah akak Noor Aisyah.. 

Wednesday, 16 February 2011

Seikhlas hati ^^, rindu nie x dapat dibendung lagi!

Assalamualaikum.. Blog yang Ibah sayangi :)) 


Ibah cuma boleh cakap. yang ibah ..
Rindu keluarga..
Rindu Mama dan Abah..
Rindu dengan keletah Snowie dan Muka seposen Blackie.. Diorang lah kucing kesayangan Mama dan abah.
Rindu nak peluk diorang. nak main main dengan diorang. nak bergurau dengan diorang.. 
Balik nie. nak rehat kat umah puas puas!! nak ilangkan tension !! 
dalam kepala nie penoh dengan perkataan "RINDU".. miss.. miss.. ish..:((

Mama, abah !! heee:)) tggu ibah. ibah nak balik jugak umah. x kira.. kalau x ade bas. ibah akan carik gak bas tu.. x kira.. ibah x nak pegi kelas Arab ari jumaat esok! huhu.. alah.. sekali je ibah ponteng..Maaf kan ibah tau mama.. hehe..  x pe kan ma??  kalau ibah ponteng sekali je ?? sekali nie je! PROMISE!!
hehe.. bukan selalu kan?? ^^, 

Mood: Kerinduan nie akan hilang .. setibanya IBAH sampai batu pahat.. rumah ku syurga ku.. :))
Masa: lepas abes kelas MGT (Bicom) kul 4 petang. ibah nak OTW dari Uitm Segamat nie, harap2 ibah sampai ke destinasi!! BATU PAHAT..


Monday, 14 February 2011

Pelamin Angan - angan ku.. HAHA! chewah!

 Assalamualaikum.. Bloggie yg Ibah sayang .. :))
Tajuk post kali ni.. Pelamin.. haha. Wedding! atau dalam BM nyer. Perkahwinan! 
Hahah! korang mesti pikir yg ibah  x sabar nak kawen kan?kan?? huhu...ala.. saje je nak buat post nie.. xda ape 2 makna pun okay?? nie cuma impian saje.. wah..wah.. hehe.. :)
haaa... kalau korang nak tau.. setiap kali Ibah pegi kenduri kawen orang.. fitstly !! ibah tengok diorang punye Pelamin!! mmg cantik2 lah semua.. ade warna warni.. ade wane Ungu, Merah bunga ros, Pink, ade Hijau.. pastu ade yg guna kan FRESH FLOWER utk pelamin diorang!! wahh! NICE gitu.. itu yg ibah boleh cakap!! huhu.. start dari tu.. ibah dah mula BERANGAN! huhu..
kalau nak ikotkan.. memang x nak ikot MAMA dan ABAH pegi umah orang kawen.. tapi.. ye lah.. 
Ibah ni kan anak bongsu.. memang kena ikot je la .. haha..kalau x ikot. majok pulak mama ngan abah ibah nanti.. HAHA! mama cakap, kalau ibah x pegi... Nanti kalau ibah kawen. xde orang nak datang pulak kenduri kawen ibah nanti.. hehe.. so, ibah kena lah pegi. dgn hati yg ikhlas. yang pasti.. Balik umah. dengan perut yg kenyang.. hehe. lagi2. kalau makanan die sedap2... memang senang hati lah perot kan..
 
Citer pasal angan angan nie.. memang x abes lah kan?? memang terlalu banyak nak di LIST kan!! hehe.. 
err.. meh.. ibah nak luah sume kat Blog kesayangan ibah nie.. HAHA! 
ibah nie, ade keturunan BUGIS .. so, mesti ade TEMA ala. ala. BUGIS ekk?? haha.. err, iye ke ade??agaknye ade kot! nanti tanye abah lah.. huhu.. lupa nak tanye pasal PELAMIN  ngan abah.. huhu.. 

Haii.. ibah.. pehal ko dok cite pasal nie?? ahaha.. kan dah mengarut 2 jadinye.. kang kalo mama baca blog ko nie..abes lah.. haha.. nanti mama mesti cakap.." hai.. anak aku nie.. dah  gatai sgt ke nak kawen??
HEHEHE!! erm.. alaa... berangan je kot mama.. x salah kan kalau kite suka berangan?? heee..

P/S: Hehe.. last word from ibah panda, WAAHHH.. pelamin yg atas tu cantik nye... HAHA! :))

Friday, 11 February 2011

Tolong lah Noor Adibah !

Haii mata.!!. nape kau asyik nak tutup!!!... Mata nie nak tido jek.. aip! Mata.. boleh tak kalau kali nie je kau bertahan?? Cuba kau tgk masa skang.. dah bulan 2 dah kan??! Peh.. pejam celik. Pejam celik.. dah masuk bulan 2.. herm.. Test! pun dah makin dekat.. boleh plak ko dok rilek2 kan ibah?? Ya Ampun!! Hehe.. Mama ngan Abah antar ko belajar kat Uitm nie utk study yerk! bukan nak main main.. serius yer..
Ingat pesan mama n abah.. Abah cakap ape??! Ko ingat lagi x Adibah! HAHA..
Yerk! Saya ingat .. Abah pesan, adik.. SKOR A, kalau x paham tanye lecturer, rajin buat latihan..  
Ibah Cuma mengangguk kan kepala jek. Dan menjawab  InsyaAllah bah…  itupun kalau ibah mampu.. heee J
Mama pulak, cakap .. Ibah, pandai pandai lah jaga diri  kat U tu ..
( iye maa.. ibah pandai lah jaga diri ..heee)

Untuk semester 4 nie, ade 5 subjek untuk Ibah skor..
1st ECOMAL
2nd FIN
3rd LAW
4th BICOM
5th ARAB
Law.. Subjek yg paling rumit bagi aku.. tapi, x ape.. aku akan memahami kau sepenohnya.. InsyAallah..


Bicom.. kau mmg subjek yg paling senang.. erk, xde lah senang sgt.. kau mmg buatkan aku dan kawan2 aku busy.. peh.. xcimen kau punya lah banyak kan! errrr~ sabo je lah.. tapi aku suka kau.. sebab aku takde Test 1& 2.. tapi terus FINAL EXAM .. Carry mark kau pulak punya lah bersepah2 aku nak pungut utk sem nie.. Akan aku kumpul dan simpan elok2 dalam Beg Skolah aku ! HAHA! sekolah lagi ke aku?? hee:)) Dah u lah!



Fin... Kau mmg banyak Fakta kan!! peh... mmg lah.. Sem nie bnyak MEMBACA & MENGHAFAL! 
aku harap2 sgt.. kau masok lah dalam kepala aku nie.. lekat lah sampai bila2.. supaya dapat aku jawab soklan2 kau tu...


EcoMal.. kau lagi satu.. Economy Malaysia.. 1kali pandang kau nie mcam subjek SEJARAH yg aku belajar masa Form 4&5.. HAHA! tapi dua kali pandang kau ECONOMY upenyer..kau pon bnyak fakta .. banyak betul Ragam kau kan?? bila aku bukak buku kau.. aku mesti ingat BANTAL DAN TILAM! heee! RASA NAK TIDO!!

Bahasa Arab...hai... arab.. :)) xciment kau kali nie amat mencabar! ish..ish.. tapi aku suka sgt masok kelas nie.. HAHA! sebab bnyk rilek.. bnyak bercerita je.. Ustaz Sazali, ialah lecterer utk Bahasa Arab kali nie.. 
uhh, projek assignment aku kali nie.. adalah buat video lakonan. semua speking ARAB tau! haha.. Harap2 aku dan rakan2 bnyak dapat kumpul markah dari Video2 kami tu..
 
Hari ni, aku bersemangat nak study EcoMal! Quiz ari Isnin nie! tajuk nye ialah Background Of Economic Developement !! Banyak giler subtopik die! Ade 1st malaya plan, 2nd malaya plan, 1st malaysia plan sampai lah Vision 2020.. Wahh.. harap2
Aku Jatuh Cinta dengan kau kan??
akhir kata.. aku sayang semua nya.. HEHE! 
(nak sedap kan hati aku je nie)

Thursday, 10 February 2011

11 tahun kita bersahabat ^^,

بسم الله الرحمن الرحيم

Hari nie, 11 Februari 2011... Selamat Hari Lahir Buat Sahabatku Nur Addrina Samsudin. 
Wahh!! niena, first ! ibah nak mintak maaf sgt! Ya Allah, boleh lupa pasal ari nie.. Hari nie hari yg istimewa buat Niena kan??  Hari nie. Niena dah 20 tahun!! yeah!! kawan ibah dah besar! kalo org Indon cakap.. 
Dah Gedek nie... haha.. ngeee ^^, 

 
Apa punya kawan lah kan ibah nie ? besday sahabat die pon boleh lupe.. *_* 
Kalau ibah x bukak FB tuh. mesti ibah tak ter'ingat yang hari nie 11 haribulan !! hee... 
cepat2 ibah antar sms kat Niena.. sory. malam tadi kul 12 tepat x wish.. sebab ibah dah pon tetido awal! 
tadi, niena call ibah.. peh! best nye dapat dgr suara awak! HAHA! gediks kan! 
Niena, x mo lah tacing.. bukan ibah x ingat Niena kat sana. bukan sebab ibah ade NINA BARU kat sini.. 
Nina tetap Nina ( Addrina) yg ibah kenal.. Ibah pon x sangka.. 
Ibah ade Dua Orang SAHABAT yg bernama NINA!! 
 
 
Ya Allah, hanya Allah je tau .. rindu ibah macam mana kat niena..Kita dah lama x jumpe kan?? err.. 
dapat dgr suara pun jadi lah.. Hari tu plan nak kuar "date" sesama.. tapi x jadi.. :(( kan?? 
xpe lah.. ibah rasa.. last kita jumpe masa Hari Raya arituh kan?? itupun .. ibah sibuk dengan Arwah Kakak.. 
sory, ibah x dapat layan niena masa tu.. ibah terharu sangat Niena N Family. Dtg ziarah keluarga Ibah masa Kakak ibah Meninggal.. Terima kasih niena.. :))

Mama kata berkawan biar seribu.. Musuh jangan di cari..

Selalu kita dengar " Berkawan Biar Seribu, Berkasih Biar Satu" .. EH! EH! silap! ahaha.. "Musuh Jangan Di Cari"... ade CORRECTION siket kat Berkasih tuh.. HAHA..:)) tapi kalau nak berkasih pon.. memang betul kan?? Berkasih biar lah Dia seorang je.. ^^, hehe.. ceh..ceh.. pepandai aku jerk kan?? ngee~ 

Hermm...sudah jadi firah semua manusia, mahukan ramai kawan kan?? ape pendapat korang??eh, tapi kan kenapa berkawan je boleh beribu?? Tapi.. ramai yg cakap.. Kawan ketawa keliling pinggang, Kawan menangis sukar di cari... menunjukkan betapa berharga nye memiliki kawan sejati..

Namun, mungkin hanya segelintir daripada kita sahaja yang amat bertuah memiliki kawan atau sahabat sejati yang sanggup bersama di kala susah dan senang.. .

Tapi.. dalam post kali nie, ibah nak cerita.. dalam masa kita berkawan nie.. mesti ade yg benci.. ade yg meluat. ade yang menyampah.. x suka pada ibah kan?? Post kali nie ibah khas buat seseorang... seseorang yg pernah jadi BFF ibah.. xperlu cakap siapa die.. ibah x kan lagi cerita pasal die.. Ibah harap dia bahagia dengan kehidupan die..
_ z_ , ibah harap... ko jangan lah benci aku camtu sekali.. jangan cerita bukan2 dah pasal ibah k?? ibah pon manusia biasa macam ko.. kan?? kau pernah  kata ibah " *** " .. pada "____ "... tapi semua tu x betul.. 
kau cakap, ibah dah berubah sngat.. ape maksud kau sebenarnya?? ibah x paham.. 
ibah. adelah ibah .. ibah sekarang sama dengan dulu.. X PERNAH BERUBAH.. itu yg ibah nak cakap.. 
p/s: x mungkin ibah dapat rapat seperti dulu lagi dengan die.. yg ibah dapat katakan.. ibah dah penat.. penat..
tolong lah.. jangan kau buat ibah camnie.. 

ibah gembira dengan hidup ibah sekarang.. ibah dah ade keluarga, kawan ,sibling, yang memahami.. 
To: Aini Amanina, ibah harap nina terima ibah seadanya ye?? maaf kan jugak kalau ibah ade buat nina marah ke.. nina meluat ke.. ibah mmg camnie.. sory.. sayang nina.. n Terima Kasih sgt jaga ibah masa ibah demam! ibah ingat sampai bila2... ^^, nina lah kawan ibah ketika susah n senang.. 

To:  Hanis Suaidah, ibah syg kau sgt2! 

To: Amirah Kamal, kita dah berkawan dah lama kan?? sejak form 1 sampai laa nie.. yg ibah harap sekarang. kita mesti "keep in touch sampai bila 2 !!"  Sharifah Hanisah, ibah syg kak pah jugak. jgn isau k?? kak pah jaga diri bebaik.. kita mmg susah nak jumpe. walaupun kita satu U.. 

To: Addrina, Nina!! ibah syg niena jugak.,. Nina shabat yg first sekali ibah jumpe. masa Darjah 3 kan?? masa mula2 ibah pindah Batu pahat. ibah masuk kelas. awak lah yg orang pertama kita jumpe .. nice.. sgt2 kalau dapat kembali kan semua memory2 tu semua.. 

To: Farah Ain, fara... ibah tau., fara jauh.. fara buzy kan?? x pe. ibah x kesah. lagi2 bila fara dah sambung study kat MMU kan?? ibah berdoa sgt2.. yg awak dapat ape yg awak impikan! awak nak jadi 'GAMER "  kan?? hasilkan watak2 kartun yg menarik tau! pastu buat lah kartun macam watak ibah!! heee... 
SAYANG FARAH AIN  sgt2. nanti ibah balik Bp. kite jumpe :) peluk kuat2.. hehe..


To: Nik Norfarhana, dah lama ibah x jumpa awak!! akhirnya kite jumpe dekat FB! kite sekolah rendah sama2.. walaupun sekejap. tapi macam dah lama kan?? awak jemput lah kite ke Kelantan nanti, kalau awak dah berumah tangga.. HEHEHE!! ngee~ nak makan jugak nasi minyak kawan ibah yg sorang nie.. 

P/s: bnyk nama  nak di list kan..  tapi x sempat.. nie dah maghrib.. ibah pon nak out dah.. huhu.. k. lain hari kita sambung balik cerita.. daa.. Assalamualaikum Blog IbahPanda kesayangan ku!



never be replaced

apa yang " never replaced" nie? haa.. ni tajuk lagu lah.. 
herm,, tetiba pulak jumpa lagu nie dalam hardisk "IBAHPANDA"
^^, hehe.. bila dah syok.. dengar lagu.. try lah dengar sampai habis.. ye lah..
  bila bosan dok buat assignment,bila dah x larat nak baca buku LAW yg tebal gila tuh.. pehh, Allah je tau..
mengantuk nye .. Ya Ampun! hehehe... Sengal ko Ibah! ko boleh pulak update BLOG ko nie kan.. 
Orang kelam kabut prepare untuk Test 1 LAW rabu depan.. haha.. xpe.. rilek2 ..ibah. ape ape pon ko 
letak lirik lagu yang ko suka nie eh.. :)) 
korang dengar ye.. cuba dengar.. x cuba. rugi.. haha.. kalo x nak dengar lagu nie.. hayati je lirik die.. 
amat bermakna.. WOHH... hehehe... Sebab tu lah Ibah Panda letak lagu nie kat Blog.. Sedap.. 
lagu die bole kite dengar masa kite mengantuk.. pastu tarik Bantal. n then kite Tidor.... zzzzz... 

Never be Replaced.
Baby I love you and I’ll never let you go
But if I have to boy I think that you should know
All the love we made can never be erased
And I promise you that you will never be replaced

Baby I love you and I’ll never let you go
But if I have to boy I think that you should know
All the love we made can never be erased
And I promise you that you will never be replaced

I love you, yes I do
I’ll be with you as long as you want me to
Until (until) the end (the end) of time

From the day I met you I knew we’d be together
And now I know I wanna be with you forever
I wanna marry you, and I wanna have your kids
It can never compare to the feeling of your kisses

I can say I’m truly happy to this day
You`ve made me thank God that I live my life everyday
There’s never been a doubt, in my mind
That I regret ever having you by my side

But if the day comes that I have to let you go
I think there’s something I should probably let you know
Enjoy everyday, that I spend with you
And I will miss you cause I’m happy that I had you at all

Baby I love you and I’ll never let you go
But if I have to boy I think that you should know
The love we made can never be erased
And I promised you that you will never be replaced

Baby I love you and I’ll never let you go
But if I have to boy I think that you should know
The love we made can never be erased
And I promised you that you will never be replaced

You will never be replaced

I feel for you, boy, yes i do
I`ll be with you as long as you want me to
Until, the end, of time. . .

SONG: NEVER BE REPLACED - 1ST LADY <3


Friday, 4 February 2011

daun pisang OH daun pisang !

Assalamualaikum semua blogie2.. Hari nie ibah nak citer, arinie ibah, abah n mama pegi balik kampung.. 
tapi ape kena mengena ibah balik kampung n tajuk post kali nie" Daun Pisang"?? haha.. 
Haaa, sebab ape nak cari daun pisang sume nie.. sebab ibah nak buat Burasak lah .. 
Hahaha. kepada sesiapa yg tidak tahu lagi, ape die Burasak.. Meh ibahPanda bagi tau yeh.
Burasak nie sebenarnya makanan tradisonal orang "Bugis" . kalo nak lebih lanjut boleh je search kat GOOGLE tu.. korang cuma taip bulat bulat "Burasak" .. hee.. pasti dapat tgk gambar2 Burasak tuh..

Sebab ape Ibah nak sngat buat Burasak nie?? padahal bukan nak sambut raya.. herm.. sebenarnye ni pun permintaan dari seorang kawan diberi nama MustaQim Bin AbuBakar, kiteorang suma panggil die Aqim je. 
huhu, nama timang timangan die.. heee=)) die agak HOT.. huhu.. mybe sebab die tinggi kot.. ahaha . ibah pon tak tau sebab ape Aqim HOT.. aqim tau kot jawapan die.. ^^,

Aqim ! malam nie ibah baru nak buat kuah kacang.. huhu, esok tengah hari baru start buat Burasak yeh! 
Tguu je lah Burasak nanti. Aqim nak sgt makan dengan BUDU kan! haha.. takpe kita try je lah BUDU dengan Burasak yeh.. 



 haa.. tu lah nama kampung ibah. huhu:)) 
Kampung Bugis, Batu Enam , Penerok. kat Pontian.. 


 Okay, nie lah daun daun pisang yang ibah carik petang tadi.. peh, sungguh bnyak dugaan aku nak amek korang .. korang tau x?? aish.. xpe2.. kalo korang dah aku lipat2 jadi burasak.. mesti sedap gila kan..:)

P/S: Nina, Anis, Aril, Aqim, Din, Hal, Afif, Arif dan Awie, korang..xkire lah. kepada semua kawan2 ibah balik Uitm Segamat kite cepat2 tau..:)) nanti dapat makan Burasak n Lepat loi.. ^^, sesape lambat x dapat. 
Kepada Amirah Kamal & Kak Pah <<< korang nak burasak ke?? meh dtg umah ibah eh.. <3 <3 boleh tolong menyibuk sekali nanti.

Haaa, nie cara2 untuk membuat BURASAK & LEPAT LOI..
padahal belom buat lagi.. esok baru nak buat.. ni gambar masa hari raya haritu.. hee~ 
boleh lah bagi korang nengok sikit2 kan..



Tuesday, 1 February 2011

Stay ;)

Korang... semalam ibah happy sgt.. :) 
tq korang... sayang korang.. ibah harap kite still keep in touch.. xmo lupakan kenangan kita yg dulu tau..
nak tau tak sebab ape ibah hepi sgt?? huhu.. sebab "KITA" pegi reunion! kan.. huhu
walaupun tu Reunion di antara "KITA".. yang ade hanya Ibah, Miera dan Kak pah.. 
kawan2 kite yang lain Addrina( best fren ibah jugak) die x dapat sama2 join kite kan??
niena(addrina), niena jgn sedih2 tau.. ibah ingat niena. xmo risau k? nanti kalo awak dah balik cuti lama. 
kite boleh lah jumpe.. kite jumpe tau.. ^^, baru lah cukup forum kita.. 

Watak2 utama dalam cerita ibah kali ni adalah Sharifah Hanisah & Amirah Kamal
heee, :)) korang I LOVE YOU lah.. <3

First~ nak citer pasal Sharifah Hanisah yg aku kenal, nama timang timangan die Kak Pah., hehe.. 
mmg dah terbiasa dah panggil die kak pah.. Kak pah nie, ibah kenal dah lama.. dari darjah 3 lagi. sampai lah sekarang.. cuba korang kira dah bape tahun dah kami TOGETHER!! huhu.. dah dekat 11 tahun kan kak pah?? :)) tak sangka.. kita kawan sampai ke Menara Gading.. 
hehe.. Masuk Uitm Segamat sama2 .. tapi kita x selalu nak "Hang Out" sesama.. sebab awak amek coz DIA(dip. in Accountancy)..Ibah pulak amek DIB (dip. in Banking).. HAHA! memang masing2 buat hal masing2.. kan kak pah??  Kalo kite jumpe pon .. tu pun terserempak kat majlis Ilmu.. Dalam masjid As-Syakirin tu.. hehe.. lagipun awak kat Kolej Sektor B.. ibah Sektor C.. macam mana nak jumpe?? :( 
sedih kan.. Nama je Satu Uitm.. tapi 1 bulan kekadang 1 kali je jumpe.. itu pun Terserempak! ^^,
Xpe.. ibah x kesah.. ibah tau. kita Busy kan?? masing2 ade hidup masing 2 kat U .
Tapi, kak pah jangan kecik hati.. kalau ibah selalu ngan Bff ibah kat uitm tuh.. k?? 
bukan ibah x ingat kat awak langsung..ibah Ingat... x mungkin ibah lupa kat Darling ibah yg sorang nie<3 Remember that yea Darling.. 
wth Dear Sharifah Hanisah<3

Second ~ watak kedua dalam cerita ibah ni adalah Dia.<3 Amirah
Nama timang timangan die Mirae.. huhu.. tapi ibah panggil die Mira je.. Mira ngan ibah dah berkawan sejak Form 1.. sampai sekarang.. kami mula rapat masa form bape yea?? x ingat lah..HEHE..
tapi yg penting ibah dan mira. dah kenal hati budi masing2.. Chewah!! gagagaga!!! 
Dah dekat 8 Tahun kami TOGETHER ! Ibah n mira pon kawan sampai ke Menara Gading .. 
Harapan kita , Impian kita, Kenangan kita, cerita Dongeng kita yang kita angan2 dulu.. akhirnya, kita dapat jugak melanjutkan pelajaran di Universti kan?? 
Tapi, sayangnye.. Mira belajar kat Uitm Lendu,Melaka.. die amek coz  Diploma in Office Management and Technology.. Ahaha.. panjang kan?? ibah x tau nama singkat die.. MUAHAHA:))
memang x dapat jumpe selalu lah kan?? kalo dah sorang duk Segamat , sorang lagi kat Melaka.. 
tapi, jarak di antara kita x kan dapat pisahkan kasih sayang kita kan??? peh~ ayat Skema arr kan?? 
Hakhak.. ahh, biarlah.. memang betul kan Darling??
with dia pulak Amirah<3


P/S: korang, ape ape pun terjadi ngan persahabatan kita nie. korang ingat eh. korang tetap ngan ibah.. huhu
Biarlah orang x suka pun. yang penting kite happy.. ibah x nak pikir lagi ttg masa dulu. Yg penting sekarang, kita pandang ke depan tau!! x payah toleh ke belakang lagi yea..