Followers

Sunday, 30 January 2011

Banjir di Segamat !! Naseb baik kami sume cuti Mid Sem ...


Nina ! Aqim ! Aril ! Awie ! Hal ! Din !Korang !! Segamat Banjir!! Tgok tu penoh kan air tuh!! Tu Nirwana, Pasaraya yg selalu kita ngan kawan 2 , pastu kat sebelah nirwana tu ade warung mak cik yg jual Cendol, n pakcik jual burger kan?? ish.. habes dah diorang punye warung...  peh.. boleh pulak pakcik tu main air kat bawah tu?? siap basuh badan die lagi...uhuhu..PAKCIK! jangan main air lah! BAHAYA tau! heee~
kalo pakcik tenggelam macam mana?? pakcik pandai berenang tak?
Kat segamat nie ler kawan2 aku berdating.. uhuhu.. dating ke?? eh, kami keluar Outing lar.. Biasalah, kami kan pelajar Uitm Segamat. selalunye akan keluar pegi segamat tu je yg paling dekat..
ish.. Naseb baik kite cuti kan kan??? kalo x kite mesti x dapat nak keluar dah.. dok je lah dalam u tuh! 

Dia Nurin Najihah yg Kak ibah SAYANG!

Semalam ibah ngan mama n abah pergi ke Tampoi, JB. buat ape ibah ke sana?? hurm.. sebab ade jemputan  kawen ler.. hukhuk.. memang makan banyak ler jawab nyer.. dah lah ade 2 jemputan kami pegi!! makan 2 pinggan nasi beriani! peh.. HAHA.. kenyang perut ni.. 
orang cakap. Perut kenyang, hati senang! huhu. memang betul laa tu.. 
balik dari jemputan kawin tu. macam biasa la. mesti singgah umah nenek.. kat pekan nenas.. 
memang dah lama woh x jumpe nenek.. <3 heee.. dapat gak jumpe..
lagi2 anak anak ayahman pon ader.. memang best.. 
masuk2 je umah nenek. mesti lah kena salam sume kan?? ye lah.. dah bape minggu ibah x jumpe diorang..hehe.. hurm.. 


Adek adek sedara aku sume nye nakal2.. isk. sabo je lah.. masuk masuk je umah nenek, 
kak ibah! kak ibah! gemok lah. haha!! ceh.. gemok ekk.. 
pastu diorang cakap. ehh, xde lah . kak ibah dah kurus sikit! nape kurus nie! haha..
errr! korang nak tipu akak arr nie kan.. SABO JE LAH DIBAH.. 

herm.. aku kire 1(along),2(angah),3(caca), 4???.. eh.. mana lagi sorang! selalunye ade 4 orang kat ruang tamu nenek nie.. 
laaa... aby(nurin)  tido upenyer kat bilik atas.. heee.. Cian aby.

Perbualan Nurin dengan Kak ibah die : 

Kak ibah: aby.. aby.. akak datang nie.. bangon ler.. nape tido kat lantai nie.. 
Aby: ( muka die blur je.. nengok aku kat bilik tuh.. ) hehe.. cian die.. 
Kak ibah: aby.. meh tido kat katil tuh.. x mo ler tido kat bawah lantai nie.. yok bangun.. 
Aby: die geleng2 kan kepala.. x nak lah kak ibah. aby nak tido kat sini je.. 

Nurin..nurin... heee.. Dia memang anak yg manje.. satu lagi, nurin mudah kecik hati.. kalau kita gurau dengan die.. mesti die nangis..  padahal kite buat lawak je kot.. 
adui, bab nak pujuk die memang susah giler! haha.. aku dah lah x geti nak pujuk pujuk nie.. alolololo.... xpe.. nurin dah besar nanti nurin dah x nanges kan?? nurin kan kuat! kan.kan?? 

 Nie lukisan dari Nurin!! waaah.. ngah feeling feeling aku dengar lagu dalam bilik.. nurin panggil aku.. kak ibah .kak ibah! nak tgok tak nurin lukis?? tadi aby lukis gambar kak ibah, mak ngah n pak ngah.. Aku pun terkejut.. ehh, sempat pulak budak kecik nie lukis gambo aku kan?? HAHA!
btw.. Nurin memang ade bakat melukis.. TQ nurin.. hehe...

Gambar dari kanan tuh, gambar mama, yg tengah2 tu aku lah.. yg kiri sekali tu dah tentu2 abah aku.. huhu.. Nurin! nape lukis gambar akak kURUS! waahh.. kurus lah akak.. HEEEE~ 
SUKA SUKA SUKA SANGAT!! 



Nie lah Nurin najihah. anak ayahman aku yang bongsu.. Comel tak die??
wah.. die possing, macam tetau je aku nak letak cerita pasal die kat blog kan?? 



Friday, 28 January 2011

Movie Sepi VS Assignment Arab kami!!! wau!

Khamis 27/1/2010 ~ semua pelajar kelas arab untuk Ustaz Sazali, di arahkan supaya pergi ke Dewan Kuliah ( DK ). Sebab ape kami sume kena pegi situ??? ahaa.. korang nak tau?? 
rupe rupenyer..kami disuruh tgk cerita Sepi!!... 


huhu.. Masa mula2 ustaz suruh kami pegi nengok cite.. memang lah agak excited! tapi.. upenyer.. ustaz ade agenda lain.. haha.. nak tau ape agenda ustaz kami?? Laa.. die suh kami sume pelajar Arab.  Buat Movie Arab! jadi, kami sume kena berlakon!
memang macam2 lah ustaz soh kami buat utk Movie kami sume tu.. ye lah. harap2 kami dapat buat yg terbaik utk assignment kami tu.. huhu..

haa, nie lah muka2 yg akan jadi pelakon.. terkenal atau tidak?? kita akan nengok hasil nyer nanti.. huhuh... Nie kami dalam DK. dah macam dalam panggung wayang betul2. tgok lah sit die.. huhu cuma dalam DK nie. x ada sit untuk Couple! heeee~ 
kalo ade. dah lama ibah duduk.. HAHAHA..
Herm.. ustaz suruh kami buat kumpulan.. 1 kumpulan ade 6 orang.. dalam kumpulan tu kami mesti ade 2 orang pelajar lelaki. dan 4 orang perempuan.. nak tau ibah dapat kumpulan ape?? haa.. nama kumpulan belum tau... tapi nama ahli suma dah tau.. hehe

1.Hanis
2. Sollehan
3. Ibah
4. Fatin
5. Ila.
6.  lagi sorang nie ???? haha.. belum decide.

Sekarang nie.. masalah nye.. ibah kena carik Handycam... herm.. sape ade handycam???? ibah nak pinjam ler..kalau buat video cantik pakai handycam kan?? baru lah kami semua boleh amek dari angle berbeza. baru lah REAL!! huhuhu.. Ade feeling kami berlakon.. hukhuk.. Semangat betul!


Rancangan seterusnya: tempat utk membuat pengambaran belom tahu.. mybe kami nak buat dekat balai bomba! haha.. herm.. bomba ek?? ape kah reaksi kami agaknye??? ish..ish.
x dapat ibah bayangkan muka2 kami.. speaking ARAB! haha..

Wednesday, 26 January 2011

Benar atau memang benar??

Lelaki baik untuk perempuan yang baik..
Perempuan yang baik untuk lelaki yg baik jugak..
jadi.. kita tak payah nak cari cinta itu.. die akan datang jugak nanti. 
eheh.. betul ke aku cakap ni?? 
agaknye lah.. tapi mmg betul lah kan?

(saje saje je nak tulis blog ni .. huhu, x de ape nak buat, nak kaco orang x boleh. sebab dah malam dah nie..nanti orang cakap aku gila..) heee~ 
okay ahh, jom kita pi tido.. nunite! heee~

Tuesday, 25 January 2011

My Uncle Ayahman. Love him. So much.

Hari nie. ibahpanda nak cite pasal pakcik kesayangan ibah.. huhu.. ^^, 
pakcik2 lain. jangan jeles tau. huhu. bukan ibah x sayang. sayang sgt kat sume pakcik2.. =))
cume hari ni ibah nak citer pasal Lokman Yusof. ibah panggil die Ayahman.. 
ibah rapat ngan adek2 sedara iaitu anak2 ayahman.. huhu.. Rindu diorang. ibah mmg rapat gila ngan diorang. selain adek sedara aku Syana. yg aku panggil Zana. diorang lah adek2 sedara aku. yg paling dekat lah.. 
nak tgk sape diorang tu?? meh aku kenal kan ye..
Diorang ni skang tinggal ngan Nenek ibah kat Pekan Nenas, Pontian. Hurm.. x sabar nak cuti nie.. nak jumpe diorang.. da rindu.. Dulu mmg ibah selalu lah jaga diorang ni. biasalah. bila x ada adek nie. agak excited bila nampak budak2 kecik.. hUhuhuhu.. Mmg aku nak adek. tapi Mama x dapat nak bgi aku adek lagi.. huhu. cian kan aku kan?? hehe. x pe. diorang ade. membuat kan hari2 aku bahagia.. ^^,
Tuh diorang sume.. =) gambar ni diambil masa Raya Haji 2010. kami sume pegi Puteri Harbour, Kota Iskandar JB. 

HAA.. lepas ni ibah tunjuk pulak siapa Ayahman..
Haa.. nie lah my pakcik. my ayahman. huhu. dia Lawyer. bukan lawyer buruk. tapi Lawyer yg Peguam tu yeh.. HAHAHA.. 

HAA.. nie sape pulak yeh?? ahha.. nie lah bakal Makcik Ibah.. InsyaAllah.. Ni aunty Fiza. 
kalo dekat FB die dikenali sebagai Chenta Hati.. wau! HOT tak nama die?? heheh..

Ibah harap ayahman dan auty fiza dijodohkan sampai ke jinjang pelamin.. hehe.. Aunty fiza pon ade anak. anak kesayangan nya.. Nama dia Danial. Putera kesayangan aunty Fiza.. korang nak tgok ?? die mmg comel..
huhu.
Haa.. Nie lah Danial.. bakal Anak Ayahman.. hehe.. Comel kan die?? 
ibah x sabar nak jumpe die. nak berbual ngan die... 
Aunty fiza cakap, die bijak. mulut die.. mengalahkan orang tua.. huhu.. 
Danial, heee.. suka tak dapat masuk blog kak ibah?? hehe.. 
kalo Danial baca blog nie..(itupun kalo danial dah pandai membaca) HAHA.. ape lah kak ibah nie kan..  mesti danial pelik kan?? 
Nape kak ibah nak citer pasal Mama danial ngan Danial dekat blog akak nie kan... huhu..
Sebab akak dan family dah mengalu2 kan family Danial dalam family KAMI.. ^^,
Harap2 kita jumpe kan.. InsyaAllah..
Haa.. nie la pasangan HOT. hehe. Ups! HOT ke?? 
agak2?? Ibah lagi HOT kot! hahaha.. 
Ayahman dengan aunty fiza.. harap2 diorang bahagia.. 
ibah doakan makcik dan pakcik ibah nie.. 

Monday, 24 January 2011

Wah... Cantiknya lelaki, Hebat nya wanita...

ERM.. HARI NIE IBAHPANDA NAK CITER SIKET.. MARI LAH KITA PIKIR2 KAN.. 
NIE PON IBAH BRU DAPAT TAHU DARI SUMBER2 YG TERTENTU..HEEE..

Nak tahu di mana kecantikan lelaki??
Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal je tau tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik adalah:-
1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.
3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.
5) Lelaki yang sentiasa berbaik sangka.
6) Lelaki yang tak pernah putus asa.
Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki…

Dan dimana Kegagahan Wanita???
 Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan je., tetapi pada kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:-
1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.
3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.
Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.


aKu nak Tuh,.. NaK tUH.. heee^^,

Hamster!!! yeeeee~ dia sangat comel.. kan?? HAHA.. ade sesetengah orang geli dengan binatang ni.
for me, this creature so cute!! HAAA...kalo korang diberi peluang. korang nak bela binatang ape?? kalo aku  nak. bela hamster! .sebab ape aku pilih binatang nie?? korang nak tau?? sebab malam2 aku  nak nengok die main benda yg pusing2 tuh.. pastu nak tgk gelagat die kopek kulit kuaci.. mesti comel sgt.. ^^, 
Kucing pon aku suka. sebab kucing tu haiwan kesayangan Nabi Muhammad S.A.W  kan?? kucing aku dah ade. skang nie. selain kucing. aku nak hamster.. herm.. aku nak mintak kat siapa Hamster nieh.. Mintak mama ke?? ahaha. opcoz ler! siapa lagi yg kena belikan. selain mama.. heee...

Korang nampak tak?? die comel kan?? huhu.. so cuwit!! auuu.

P/s: Saya mmg nak hamster. kalo x dapat hamster. ibah nak Rabbit! hehehe.. bole tak?? 
Harap2 Mama baca post ibah yg nieh.. ngeee~

Saturday, 22 January 2011

Finally, Nina , Hanis n Ibah pegi Bermain bersama..


Hahaha...  Hanis. ko lambat sgt lah turun tadi.. ibah n nina dah amek gambo tau tak?? kiteorang mencapap jap kat tangga ni. dekat2 ngan bilik ibah.
kitaorang penat dok tunggu ko siap.. aku ngan nina ingat ko mekap2 jap.. upenyer, ko pakai shawl eh!! patot lar lambat sgt an! sabo je lah kita..

to Nina sory lah ibah paksa awak turun main badminton sama2. hehe.. walaupun nina rasa nak tido kan?? badan malas an??? hehe.. im'soryy.. hukhuk tapi mmg best bila dapat badan ni berpeluh. duk main2.. Main badminton pon bukan lah hebat sgt pon.. haha.. pukul2 macam pukul nyamuk je.. hahaha.. 

to Anis.. ni ko nye idea lah kan. nak main badminton kat blok BK. kononye.. last2. kite pegi men kat depan stor pusat an?? AHAHA!! 
peh... sengal lah Sol. main badminton. konon2 macam Lee Chong Wei arr kan?? Hukhuk.. 
Blom nengok aku men lagi kan?? macam Lin Dan .. tau.. HUHUHU!! 
sengal ah.. btw, ibah mmg hepi sebab dapat men kat sana. 

to Aril maceh lah sebab teman ibah ngan anis men jap badminton.. haha.. 
ceh, panggil ibah "debab" an?? x per.. ibah doakan "bini" aril lagi debab!! kang, baru tau.. haha.. =)) 

to HaLowh.. ibah ajak men badminton x mo eh.. huhu.. x per..btw, tq beli air Jambu kat blok i!! heee... sedap ouh. dah lama nak minum air tuh. last minum masa kite baru nek sem aritu.. ^^, 

to Solahudin ish2.. main bola tampar eh.. x ajak orang.. ahaha. xpe lah. saje je gurau2. main lah. sume yg main laki2 kot! x kan nak kaco kan?? hehehe.. terer lah din men bola tampar.. naseb bek x tampar orang kan.. itu baru tampar bola. hihihi..

p/s: len kali kita men lagi tau... ok. daaa.. tu je nak tulis. x tau nak cakap ape lagi dah. 

Saturday, 15 January 2011

Sarapan di warung.

Saba je lah.. Pagi2 lagi, dah nak buat orang marah tau.. Tapi, x apa.. nasib baik kesabaran aku ni ade lagi.
Korang nak tau sebab ape aku marah sangat nie.. HAHAHA!! nie haa, tadi pagi aku pegi ler makan kat warung..Aku pon order lah Teh Tarik, dengan Roti canai.. Mama n Abah  pulak order air Nescafe tarik kurang manis.. Yang aku pelik tu, air Mama ngan Abah dah lama sampai.. aikk!! Air aku mana??? isk! Teh tarik aku mana??? Aku diam kan je lah..Diam.. diam.. dan terus diam... aku senyum jek.. kat mak cik tuh.. Mak cik nie pon satu, Paham..paham je lah.. kalo aku dah senyum tuh.. aku nak air... naseb bek Noor Adibah ni x tercekik tau!! HEHEHEHE...  sampai lah Roti Canai yg aku order tadi dah habis , x dapat dapat Teh Tarik aku tuh... Kesian nya kat aku!!! Dah lah terbatuk2 kat situ.. ISHHHHHHHH!!!! Aku balik umah. buat Milo sendiri lagi sedap! euuuwww~
P/s: kepada  mak cik (tuan punya kedai)  len kali upah lah pekerja ramai siket.. x payah lah aku dok membebel.. buat tambah dosa tau tak?? 

Huuhuhu... sampai di sini je lah Kisah aku bersarapan bersama Mama dan Abah..

Nasihat abah utk aku..

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته   
بسم الله هيرهمانيلرحيم

Semalam dalam perjalanan aku balik batu pahat, abah ade cakap kat aku: 

adik berdoa lah pada Allah.. adik doa supaya adik dilindungi Allah, sihatkan lah tubuh badan.. dilindungi daripada sebarang penyakit, doakan abah dan mama panjang umur selalu.. dan dipermudahkan segala urusan adik dalam pelajaran.. Allah dengar doa kita.. Kita jangan doa hanya sekali.. kita doa bnyk kali.. x apa.. sekali doa mmg lah x dapat.. InsyaAllah bnyk kali ibah berdoa.. Allah pasti kabulkan permintaan dan doa kita.. Allah Maha Mengetahui dan Maha Pengasih..
Jaga solat kita.. Macam abah cakap, solat tu penting.. solat kan tiang agama kita.. =)) adik jangan sesekali tinggal solat yer.
itu pesan abah pada ibah.. InsyaAllah abah. ibah ingat pesanan abah.. 
Setiap doa ibah.. ibah titip kan doa kesejahteraan pada Mama dan abah.. 
Terima kasih bnyak kerana menjaga ibah sejak ibah lahir sampai sekarang.. 
Sejak ibah lahir, ibah bnyk susahkan mama n abah.. ibah sakit.. mama bnyk berkorban utk sembuh kan penyakit ibah.. abah pon, susah payah cari ubat utk ibah sembuh.. buktinya. ibah dah sihat sekarang.. terima kasih banyak pada Abah dan Mama.. 

Teringat pulak masa Abah bersusah payah mencari ubat utk arwah akak.. Abah ulang alik dari Batu Pahat ke Jb semata-mata nak tengok akak kat Hospital.. Ibah tau Abah ngan Mama sygkan akak sngat kan?? 
tapi apa kan daya kita.. Allah lebih menyayangi Akak.. 


Kasih ibu membawa ke syurga, Kasih ayah membawa bahagia..
 "Sayangilah ibu dan ayah selagi mereka masih ada. Baliklah selalu untuk menjenguk dan berjumpa mereka. Jangan sampai mereka sudah tiada baru keinginan itu timbul. Waktu itu semuanya sudah terlambat. hendak menyesal pun tiada gunanya." 

Thursday, 13 January 2011

Sayang mama jugak..

...Kesian anak mama demam... Jaga diri sayang.... jgn lupa mkn ubat, jgn berhujan n take care my babe.... Nanti abah amik ptg ni... tunggu ye..


Nie mesej dari Mama utk ibah.. sedih nye ibah... Mama, anak mama pandai lah jaga diri kat sini.. Mama jangan risau k? 
 M- Is for the million things she gave me
O- means only that she's growing old
T- is for the tears she shed to save me
H- is for her heart of purest gold
E- is for her eyes, with love-light shining
R- means right, and right she'll always be 

I got Fever lah....

suhu badan aku..
Aku rasa suhu badan aku dah cecah 40 darjah celcius.. ish.. panas sgt.. 
td tengahari je dah 39.10 darjah celcius..
Jam menunjukkan pukul 2.18 pagi... aku terbangun.. x boleh tido dah..
disebabkan badan aku x selesa.. aku update lah blog nie.. 

aku cuma nak cakap, aku nak balik umah lah.. mmg jelas sgt lah, bila dah sakit mcam nie kerinduan pada family aku membuak-buak.. 
Abah cakap, die nak amek aku kat segamat nie.. harap2 jadi lah.. aku dah rindu dah kat mama.. Bila ade org cakap aku manja?? herm.. biarlah, mmg diri aku mcam gini.. x pela.. manja2 ngan Mama n Abah.. x dosa kan??hehehe...       

                               
Nak kena pegi Penawar lagi pagi ni..

aku dapat Fever ! Aku kena pakai thermometer!
malam tadi, nina yg gosok kan baju kurung aku.. aku x larat lah.. 
Terima kasih nina, ibah bangun2 je.. baju kurung berwarna biru dah siap digantung kat gerobok ibah.. 
Dia mmg kawan aku dunia akhirat.. aku syg dia sgt.. macam die ckap.. die nak jaga aku, macam arwah akak aku jaga aku... 
Nina buat ibah sedih tau.. Mmg kasih seorang kakak kepada adiknya x dpt diganti dengan kasih syang org lain.. tapi Nina lain.. Ibah bersyukur sgt dapat bersahabat ngan nina.. Nina cuba jadi yg terbaik...



Awak... saya rindu awak..

Awak sentiasa dalam ingatan ibah.. selalu kak..
 10/ 1/ 2011... tarikh nie awak datang lagi dalam mimpi ibah.. Ibah x bape ingat time tu.. tapi dalam mimpi ibah  tu, kita ngah pergi Jamuan Hari jadi.. tapi ibah x pasti.. jamuan tu untuk siapa sebenarnya...Mgkin jamuan hari jadi abah... Mgkin awak nak sama2 sambut hari jadi abah kan?? 13/ 1/ 2011 .. Nie tarikh Hari Lahir abah... tapi ibah x nampak abah dalam mimpi tu... Yg ibah ingat, awak ade pakai kan rantai utk ibah. mungkin rantai tu akak hadiahkan pada ibah ... .
Cantik sgt kak.. rantai tu panjang... warna emas.. Terima kasih akak.. walaupun, itu hanya mimpi.. ibah puas..Ibah harap akak sentiasa tenang di sana ye.. InsyaAllah, Abah n Mama selalu doakan akak di sana..

13/1/2011.. tarikh ni hari special abah kan?? Hari jadi abah yg ke- 52.. Semoga abah kita sihat selalu, semoga Allah panjang kan umur abah kita kan akak???

Dah 3 kali dah masuk kali nie.. akak dtg dalm mimpi ibah.. walaupun akak x bercakap ngan ibah.. dalam mimpi tu, ibah tau.. ade sesuatu yg akak nak bgtau ibah kan.. ibah tau..

Akak.. ibah rindu akak.. ibah demam hari ni.. tadi ibah pegi Penawar.. kena amek darah, ibah x suka.. ibah ingat ibah x demam.. tapi, Dr cakap badan ibah panas .. 39.10c.. Esok ibah kena pegi lagi Penawar.. amek darah lagi.. Dr nak check lagi.. ibah dapat cuti.. 2 hari.. Tadi abah call.. abah nak amek ibah kat segamat.. ibah cakap. ibah x nak lah.. sebenarnya ibah nak balik.. tapi x nak lah susah kan abah.. nnti abah penat ..xpe lah kak.. kat u nie pon ramai yg jaga ibah.. Nina selalu ade dengan ibah.. kawan2 ibah yg len pon selalu amek berat ttg ibah.. terima kasih korang...

hari nie pon.. Nina jaga ibah kak.. Cian die.. Die ponteng kelas, teman ibah.. jaga ibah.. tuam kan kain basah kat kepala ibah yg panas nie.. Ibah malu lah kak.. ibah x nak susah kan sesapa pon.. tp ibah bersyukur. ibah dapat sahabat macam die.. die tak tinggalkan ibah masa ibah susah.. Terima kasih AINI AMANINA..
http://lagendainina.blogspot.com/2011/01/u-r-my-bestie-my-ibah.html

Tuesday, 11 January 2011

Sedap nye! Sambal belacan dengan ulam ^^,

haa.. Nie pinggan ibah.. ^^, Hahaha.. itu pun nak tunjuk kat korang kan?? suke3 aku jek.. hikhik
Hari ahad lepas sebelom ibah balik uitm, mama ade masak macam3!! peh, sedap nyer.. alahai.. kalo tengok sume lauk2 tu, tergoda  tau! hakhakhak... x boleh x makan nie.. kena makan.. 
nanti menyesal.. dah lah aku kena balik segamat nie.. kena makan dulu masakan mama.. Nanti aku rindu.. hehehe^^, 
Mama, harap2 anak bongsu mama nie pandai ler masak eh.. =)) 
Hahaha!! x dapat bayangkan Noor Adibah ni pandai ke dapor.. huhu, insyaAllah yek.. ngee~


Nie ikan siakap, siakap 3 rasa.. ushooo!! sedap nyer... terliur tau.. HAHAHA!!


Tuh!! ikan pekasam ( ikan terubuk) , pastu sebelah tu ade ulam.. ulam ape ek nama die?? hahaha.. aku pun x bape ingat! HAHAHA!! tapi yg pasti aku memang suka ulam tuh! sedap ouh!


Haa, baru ibah teringat! ape nama ulam nie.. Ulam nie nama dia. ulam pucuk tenggek burung lah...Hahaha.. aku geti makan jek.. terlupa pulak nama betul die.. Sedap tau, kalo kita makan dengan sambal belacan.. kalo x ade sambal belacan . x complete ( kata omputeh)..Huhuhu ^^,
Tapi kan.. nama ulam ni agak pelik kan?? tenggek burung?? ahaha.. korang geti ke makan ulam nie??
meh meh.. aku ajar korang makan.. Datang lah kampung aku.. aku ajar korang petik sekali yek! haha.. dapat experience ! ngahahaha!
Nie abah aku ngah carik pucuk Tenggek burung tuh.. hehe.. Tuh yg atas tuh, signboard kampung aku.. 


Kampung Bugis, dekat Penerok. Pontian, Johor... Kat sini lah tempat Abah aku membesar.. best lah jugak, bila dapat balik kampung aku ni.. sebab kat sini, aku dapat masuk Dusun.. Dusun Durian.. hehe.. ^^,
i like ! like! Durian so much! HAHA..

Monday, 10 January 2011

Jom speaking "Bugis".. hikhik...

Hehehe.. hari nie.. aku nak bercerita pasal, aku belajar cakap bugis dengan abah .. Ish..ish.. berbelit belit lidah aku nak bercakap korang tau!! HAHAHA! ape ape lah.. yg penting aku berminat nak belajar..

Semalam, kat umah aku tanye lah kat abah, " abah.. ibah nak blaja cakap bugis ngan abah..", boleh tak abah??
ahaha.. abah jawab, haa..td ibah ckap bugis..bugis..  tu ibah dah cakap bugis.. dah terer lah tu "speaking bugis"
aip! abah aku nie.. aku serius nak belajar.. die memain pulak ngan aku.. x baik betul tau! hehehe..

Okay.aku pon duduk lah kat atas meja makan, dah sedia dengan buku n pensil tau.. dah x sabar nak belajar ngan abah..

First, aku belajar cakap.
kite kena baca Bismillahirrahmanirrahim dulu... ngee~ Okay. kite start!

1) Aganaseng nanakye. Maksudnyer, Ape budak ni cakap??
2) Aga Gareba? Maksudnyer, Ape kabar?
3) Madeceng. Maksudnyer, Baik..
4) Joka Pe'gi. Maksudnyer, Jalan kemana??
5) Joka Joka. Maksudnyer, Jalan-  jalan.
6) Mandre . Maksudnyer, Makan.
7) Joka Mandre. Maksudnye.. Jom pegi makan.

Haa... skang aku boleh sambung kan sikit2 perkataan ni menjadi satu ayat.. korang nak tau??
jap. jap.. aku try k? ahaha..

Purano mandre??
Purani..purani mandre
( aku translate kan untuk korang eh, ape yg aku tulis ni.. Purano mandre tu maksudnye, Dah makan ke belom? Pastu aku jawab, Purani.. purani mandre.. maksudnyer, sudah.. sudah makan..) 
Kalo kite belom makan lagi. kita jawab macam gini.. Dek pah.. dek pah mandre..maksudnyer. belom..belom makan lagi.. ..

Kekadang aku gelak kan je ape yg abah aku cakap.. kelakar kot.. bahasa die pelik! ggrrrr~ dengan pelat lidah die.. cakap. macam keling ade jugak aku mendengar nye.. huhu.. Mintak maaf ler abah.. tp mmg kalo ibah balik kampung, kalo dengar baik2 ape yg nenek cakap.. ibah boleh gelak GOLEK-GOLEK.. tau..
huhu,

Haaa, kite sambung pembelajaran kita buat hari ini, waktu ini.. nanti aku balik batu pahat. aku sambung balik ajar korang ye... tgu ade idea.. nak cakap ape pulak..

Joka yolok...~ ngeee...

Sunday, 9 January 2011

Introduce My cat. Blackie n Snowie

Haa... Nie aku kenal kan kucing aku.. Sebenarnya, ni kucing peliharaan arwah akak.. tapi, skang ni Mama n Abah yg jaga diorang.. Diorang ni dah macam anak emas mama dan abah.. ish.ish. kecian aku.. huhu.. x pe lah.. yang penting diorang nie. kucing aku jugak.. Blackie n Snowie... Diorang lah jadi teman diwaktu mama dan abah keseorangan.. kekadang. kite tengok gelagat diorang je pon, kita dah boleh gelak sendiri..

 
nie diorang keluar sekejap. renggang kan badan2 mereka.. 

 
yelah, diorang asek terperap je duk dlam sangkar.. penat kan.. 
  
haa.. ni gelagat diorang bila dapat masuk dalam rumah.. amboi... suka betul. snowie.. ^^,
 
Bila bercakap ngan blackie.. aku sensorang macam org gila.. hahah!! kecian kat aku .. ckp sendri..Blackie x ada perasaan.. menyampah tau!

Saturday, 8 January 2011

BuatMu Sahabat

Angin...
jika kau berhembus lembut melaluinya..
katakan padanya...
aku sahabat dia selamanya..

Air..
Jika kau mengalir disisinya..
beritahulah aku mohon maaf atas segalanya..

Bunga..
Jika kau tumbuh mekar disampingnya..
kau kirimlah wangian tanda terima kasih atas kehadirannya..

Burung...
jika kau terbang melintasinya..
sampaikan kataku ini padanya...  
"TIADA NILAI YANG MENGGANTIKAN ERTI SEBUAH PERSAHABATAN YANG SEKIAN LAMA TERJALIN"

      

Friday, 7 January 2011

Saya Suka! Saya gembira! Agak excited!

Assalamualaikum!
hey!
kawan2.. sume dah ade blog.. tu lah saya hepi nie..
skang da pukul 1:30 pagi.. x tdo2 lagi .. uhuhu.. sebab excited. bila nengok membe2 ibah dah ade blog.. Lagi2 blog diorang mmg cantik3!! mmg creative diorang nie...

~i feel good ( macam iklan kat ntv7 tuh )

akhir kata.. saya dah penat nie.. kematu dah pungguung! duk on9.. ish.ish..
ape nak jadi ngan anak latipuk nie.. anak dara x tido2 lagi.. ish.ish..
heee <3
okay lah korang! ibah nak tido.. jom kite tdo.. esok kita buat tajuk len.. huhu.
btw, korang! ibah nak cakap nie.. welcome to our world blog!
ngee~ ibah sayang korang lah! heee<3

Mama dan Abah segalanye buatku..

Rindu semua .. rindu kakak... Ya Allah, kenape bila ibah jejak kan kaki je kat umah ni mesti teringat kat dia.. Ibah dah redha dgn pemergian dia Ya Allah.. biarlah die tenang di sana.. sekarang ni aku ada Mama, Abah dan Abang je..
Akak.. ibah x kan pernah lupa kan akak.. selamanye.. ingat kak.. walaupun akak x ada di sisi.. insyaAllah Mama, Abah, Abang dan Ibah sentiasa doa buat kakak..

Rindu awak.. awak ingat tau.. i miss u my only sister <3
insyaAllah kite sekeluarga dipertemukan semula di sana.. alam yg kekal..
( kalo boleh ibah nak peluk akak.. nak cium akak.. ibah ingat sume tu kak..)
:((